Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Metsätaitoilua Kyyjärvellä

Maanantaina 15.8.2005 33 metsätaitoilijat kokoontuivat Betset:n maastoon mittelemään taitojaan metsätaitoilun jalossa taidossa. Jaossa oli mestaruus kolmen kunnan - Karstula, Kyyjärvi ja Saarijärvi-kisassa, sekä Kyyjärven metsätaitomestaruudet. Kyyjärvi voitti joukkuekilpailun niukasti ennen Karstulaa.


Liisan lauleloissa laulu raikuiSaunakylän pienviljelijäyhdistys 80v.

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Peuralinnassa kasvavat monemoiset kasvit ja yrtit

27.8.2005 Eeva Pölkki

Ulla ja Lenne Mattilan pihapiirissä Peuralinnan Myllykankaantiellä kasvaa ja kukoistaa monia kymmeniä eri kasvilajeja. Molemmat hoitavat kasveja eläkepäiviensä iloksi ja tietämystä sekä asiantuntemusta löytyy kasvista kuin kasvista.

Ulla ja Lenne Mattila muuttivat Kyyjärvelle reilut kaksi vuotta sitten Ivalosta, missä he ehtivät asua 32 vuotta. Siellä heillä oli suuria kasvihuo-neita, joissa he kasvattivat mm. tomaatteja ja kurkkuja, mutta myös kesäkukkia, perennoita ja pensaita, joita sitten myytiin eteenpäin. Myös joulukukat kuuluivat heidän valikoimiinsa. Ulla toimi lisäksi myös postivirkailijana. Mieli teki kuitenkin vähän etelämmäksi ja sopiva uusi kodin paikka löytyikin sitten Kyyjärven Peuralinnasta.

Mattilat ovat tehneet kovasti töitä pihan kunnostamiseksi. Ympäröivässä puutarhassa kasvaa monia kymmeniä tuttuja ja vähän tuntemattomiakin lajeja. Ensimmäiseksi kiinnostuksen herätttää korkea isolehtinen kasvi.
- Se on maa-artisokka, kertoilee Ulla. Juurimukuloista voi tehdä sosekeittoa tai paistaa sellaisenaan pannulla. Leivontaankin se käy ja se on hyväksi sokeritautiselle.
Matka jatkuu ja juurikasveja, maustekasveja ja kukkia riittää niin paljon, että jutun tekijällä, joka ei todellakaan ole viherpeukalo, on vaikeuksia kirjata kaikkea ylös saati sitten tunnistaa kasveja.
- Tässä on sitruunamelissa, lipstikka, talvisipuli, ilmasipuli, fenkoli, timjami, salvia, meirami, piparjuuri...
Kukkaosastolta löytyy unikko, alaskan lupiini, pulskaneilikka, ruiskaunokki, kehäkukka, kyläkurjenpolvi ja monia muita. Juurespenkistä löytyy porkkanaa, punaista porkkanaa ja monta lajiketta perunaa erikoisimpina kongo-peruna ja norjan punainen. Ja sitten seuraakin perunan uusi kasvatusvinkki sellaiselle, jolla perunaa on kylvössä vain muutamia penkkejä: perunat idätetään normaalisti, valmistetaan maahan tasainen penkki, päälle vedetään (mansikka)muovi, tehdään muoviin viillot, peruna upotetaan multaan (ei paineta syvälle) ja eikun satoa odottelemaan. Ennen perunan nostoa perunanvarret katkaistaan ja muovi vedetään pois ja siinäpä on perunat nostettaviksi. Muovi auttaa pitämään perunapenkin sopivan kosteana kuivina kesinä, mutta toisaalta penkki ei myöskään liety sateisina kesinä. Ja mikä parasta rikkaruohot eivät pääse valloilleen! 

Monia vinkkejä Ullalta saa kasvien istutukseen ja hoitoon. Lannoittena Ulla käyttää kanankakkarakeita, mutta myrkkyjä ei käytetä. Myös kasvit voivat olla hoitokeino ja kasveista voi itse valmistaa esim. kauneustuotteita. Monilla yrteillä on parantavia ominaisuuksia ja niistä Ulla jos kuka tietää todella paljon. Onhan hän toiminut mm. yrtti- ja mausteneuvojana, opettanut Rovaniemen maatalousoppilaitoksella, pitänyt monia luentoja, kulkenut messuilla ja jopa pitänyt Inarin paikallisradiossa "kasvitunteja".   

- Korkean siperianhernepensasaidan saisi muuten hakea pois, jos jollakin on sellaiselle tarvetta, Lenne sanoo.
Aidan kohdalle Mattiloilla on nimittäin uusia suunnitelmia. Mattilat myös myyvät kasvien siemeniä ja taimia. Kannattaa siis kysellä ensin omasta kunnasta ennen kuin lähtee merta edemmäksi kalaan. 
- Meille saa tulla ilomielin kyläilemään ja tutustumaan, talon emäntä ja isäntä toivottavat hymyssä suin.

Ai niin, jos koirat kiinnostavat, niin Mattiloiden pihassa voi nähdä 3 whippettiä, 2 pumia ja 2 portugalilaista paimenkoiraa. Osa koirista on kuitenkin tyttären, joka asuu samassa pihapiirissä.