Meren aarteita.. syvältä.
Juho KainuMaailmassa on kaikenlaista mielenkiintosta vipeltäjjää. Ongelma toki on että ihminen suuressa nälässään ei ymmärrä, että kaikkea mikä liikkuu ei pidä syödä.
Aletaanpa ihan alusta. Tuossa viime tiistaina miut ja ystäväiseni
Antti, Petteri ja Emma kutsuttiin Sendain kaupunginjohtajan (Katsuhiko
Umehara) ja Sendai-Finland Wellbeing Associationin juhliin. Kyseessä
oli aika hienot pirskeet, ja paikalle tuli myös mm. Finpron ja Oulu
Innovationin johtajistoa. Itseasiassa, kun ekaa kertaa näin sen huoneen
ja immeiset ni hetken jo luulin että oon ihan väärässä seurassa.
Onneksi miun pelot ol kohtuu aiheettomia, ja hetken siinä puheiden ja
kippiksen jälkeen kavereitten kanssa hetkon juteltuani tulikin jo
ensimmäiset paikalliset puheille. Yleensäottaen porukka oli hirveän
rentoa (suomalaisekki), ja tulipa sitä itse kaupunginjohtajankin kanssa
jutusteltua. Oikeen on mukavan rento immeinen, ihmettelee itekkin että
mite hääki tälläseen hommaan pääs. Pyyteli laitteleen postia jos haluaa
terveisiä lähettää. Mutta mie vähän harhailen.
Tuossa
loppupäästä juhlaa tuli yks näitä kaupungin virasmiehiä juttelemaan
(tuttu karaokereissulta) ja osotteli että tunnettekos tuon harmaapäisen
herran. Selvisi että hää on Tohokun yliopiston insinööripuolen dekaani,
ja ystävällisesti tää tuttumme päätti esitellä meidät sitte hälle.
Yasutaka Iguchi. Kohtalokas tapaaminen joka alkoi hirveällä pääaineiden
ja professorien setvimisellä. Fiksuna prohvessorismiehenä Iguchi-sensei
kanto mukanaan listaa kaikista insinööripuolen professoreista ja heidän
alueistaan. Näin siis selvisi loppujen lopuksi että miks miun ala
(informaatiotiede) oli niin kovasti haussa. Se kun on kuulemma
jonninlainen rajatapaus tjsp. Noo, siinä hetki juteltiin ja sitten
erottiin. Mainittakoon tässä välissä että aiemmin juhlissa tuli yks
lääketieteen professori kyselemään meiltä että ollaanko mekin
professoreita. Vaikka nyt siltä ehkä näytettiinkin niin jouduttiin
paljastamaan että ihan vaa opiskelijoita. Mukava heppu hääkin, nimi
vaan ei tuu nyt mieleen. Kaiken muu hyvän lisäks olin heränny vähän
omia aikoja ja kaiken hässäkän keskellä oli jäänyt aamupalat ja muut
syömättä. Tyhjin vatsoin siis oltiin liikkeellä ja toivoinpa saavani
ilmaisen aterian näissä pippaloissa. Väärässäpä toki olin, juhlissa
tarjoiltiin lähinnä jotain pientä purtavaa.
Juhlien jälkeen
ystäväisemme Maaya, joka vääntää suomea varsin sujuvasti (alla mm. 4
vuotta oleskelua Rovaniemellä) kutsu mejjät jatkoille. Lähdettäisiin
kuulemma alakerran aulasta liikenteeseen. Suomalaisina toki vastasimme
että "joo" ja mentiin alakertaan oottamaan. Siinä ku hetki oltiin
ootettu ni tulikin tää dekaani paikalle ja kysy että oltiinko me
lähössä jonnekki. Taaspa suomalaisina vastattiin "joo". Siitäpä sitten
lähti tää dekaani johtamaan mejjän pientä porukkaa ja sitä lääketieteen
proffessoria jonnekkin maan alle. Siinä vaiheessa alettiin Petterin
kans epäillä että taitaa olla nyt vähän väärässä joukossa kun lähettiin
ilman Maayaa liikenteeseen. Pikainen puhelu varmisti asian: oltiin
eksytty pääjoukosta. Iguchi-sensei vei meidät hassun näköiseen
ravintoalan yritykseen jossa oli kaloja altaissa. Hetken jo arvelin
että "tää on varmaan sen luokan paikka missä saa valita minkä kalan
haluaa natustaa". Näin ei kuitenkaan tullut oleman. Iguchin johdolla
mentiin ravintolan takaosaan tatamilattialla varustettuun huoneeseen.
Sitten hää alkaakin tehdä selvää illan menusta. Huomatkaa, että
kaikilla ryhmän miespuolisilla oli nälkä, ja että ruokajuomana oli
luojan kiitos kiitettävästi sakea.
Eräänlaisen japaninkielisen
keskustelun päätteeksi Iguchi saa ruoat tilattua ja istutaan
odottelemaan. Iguchi on tyytyväinen, sillä pitäähän ulkomaalaisille nyt
antaa mahdollisuus maistaa Japanin Herkkuja. Alkupalat saapuvat pöytään
- ja sake myös. Alkupalana on 3 pientä kuppia. Emma avaa innostuneena
ensimmäisen (huomatkaa, että Emma syö mitä tahansa mikä näyttää siltä
että sitä ei pidä syödä. Ja pitää siitä.) ja löytää sieltä... jotain
matojen näköistä ruskeassa soosissa. Iguchi selittää että kyseessä on
"jotain" osaa mustekalasta. Ei ainakaan lonkeroa, eikä varmasti itte
lihaa. Maistui vallan miellyttävän epämiellyttävältä. Saan kunnian
avata seuraavan kupin, ja sieltä löytyy jotain oranssia ja limaista.
Mää en vieläkää tiä mitä se iteasias oli, sivistynyt veikkaus
englannin- ja japaninkielisestä selityksestä päätellen olisi
jonninlainen merikukka joka on melkein, mutta ei aivan, kuin merisiili.
Maistui vähän veikeältä, tai no.. vähän kuin merivedeltä. Viimeisessä
kupposessa olikin tapaus. Kaikesta päätellen kyseinen harmaa tahna oli
ravun sisuskalut muussattuna. Siis ne osat joita ei lasketa lihaksi.
Kaikesta huolimatta tämä oli kuitenkin se vähiten kauhea kokemus näistä
kolmesta.
Pääruokana oli keittoa, jostapa kuva tuossa yllä. Nyt
siellä varmaan jo uteliaammilla alkaa olla aika töpinä. Juu-u. Keskellä
keittoa killuu ihan oikeita syvänmerenkalan kiveksiä. Sanoisin notta
maistuu siltä miltä kuulostaa. Toisaalta on täyttävä ruoka kun pitää
kolme kertaa niellä notta pysyy alhaalla. Urheasti kävin taistoon
sakekupin kanssa, mutta ei tuo kyllä mitään hääviä ole. Miellyttävänä
bonuksena se vähän silleen... poksahtaa kun sitä puraisee. Näiden
ihanien yllärien lisäksi keitosta löytyi kyseisen elukan
määrittelemättömiä osia, mm. maksaa, jotain pitkää ja läpikuultavaa, ja
jotain mikä näyttää leuan ja evän yhdistelmältä. Voe hyvä luoja näitä.
...loppujen
lopuksi 3 miestä painui mäkkiin hyvillä mielin, sillä selkeästikään
paikallinen ruoka ei ollut tarpeeksi täyttävää. Kokemus se oli tämäkin,
mutta toivottavasti ainutkertainen. Ainii, ja se Maayan porukka olis
ollu matkalla paikallisee espanjalaistyyliseen baariin.
-- Juho Kainu