Toimi Kankaanniemi :
Eduskunta juhlii 100 ikävuottaan. Takana on hieno RSO:n Sibelius-juhlakonsertti ja kesäkuun ensimmäisen päivän varsinainen huippu jumalanpalveluksineen, juhlaistuntoineen ja iltajuhlineen Kansallisoopperassa. Juhlia riittää kahdelle vuodelle. 1.6. tuli tasan 100 vuotta yksikamarisen eduskunnan perustamisesta ja vaalilain hyväksymisestä. Ensi vuonna tasavuodet tulee täyteen ensimmäisistä eduskuntavaaleista, joissa naisilla ja miehillä oli sekä äänioikeus että vaalikelpoisuus. Suomi oli naisten vaalikelpoisuuden suhteen edellä kävijä koko maailmassa. Ensimmäiseen eduskuntaan valittiin 19 naista.
Heinäkuun lopulla juhlitaan Porissa ja syksyllä myös Kauhajoella, jossa eduskunta oli sodan aikana pari kuukautta evakossa, kun Helsinkiä pommitettiin. Luin juuri presidentti Risto Rytin päiväkirjat. Oli se todella vaikeaa aikaa valtiojohdolle ja koko kansalle. Onneksi kansanvaltainen järjestelmämme sen kesti.
Paljon on kirjoitettu 100-vuotisjuhlien kalleudesta. Tällainen nuuka perusluonne yhtyy kritiikkiin joiltakin osin. Juhlia pitää, kun on aihetta, mutta rajansa silläkin. Juhlia varten on juhlatoimikunta ja kansanedustajista koostuva kansliatoimikunta tekee päätökset. Me muut edustajat vain toteamme, mitä tapahtuu.
Eduskuntatyö on muuttunut 100 vuoden aikana valtavasti. Aivan erilaista se on nyt verrattuna parin vuosikymmenen takaiseen, jolloin itse aloitin vuonna 1987. Tietotekniikka on mullistanut työn, jossa yhteyksien pito on tärkeää ja jossa puhuminen, lukeminen, tiedon hankinta ja kirjoittaminen on jatkuvaa. Liikenneyhteydet ovat parantuneet ja mahdollistavat nopeat siirtymiset paikasta toiseen. Matkustaminen ja kansainvälisyys ovatkin lisääntyneet valtavasti. Asiatkin ovat muuttuneet mm. EU:n myötä.
Eduskuntatyötä tekevät kuitenkin edelleen ihmiset. Arkadianmäellä työskentelee 200 edustajan lisäksi lähes yhtä monta avustajaa ja lisäksi noin 400 virkamiestä. Näiden lisäksi kymmeniä toimittajia pyörii talossa huolehtien asioiden ja juorujenkin välittämisestä kansalle. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja siihen kuuluu julkisuus. Julkisuus tarvitsee meitä poliitikkoja ja me tarvitsemme sitä.
Yöistunnoista luopuminen muutama vuosi sitten muutti työskentelyä paljon. Sosiaalinen elämä, hyvässä ja pahassa, väheni. Illat ja yöt olivat aikaa, jolloin istuttiin porukoissa kahvilan pöydissä ja tutustuttiin perin juurin työtovereihin. Lisärakennus, Pikkuparlamentti, muutti työskentelyä edelleen pari vuotta sitten. Puolet väestä on eri rakennuksessa, mikä katkaisee tiiviin yhteyden. Vanhat ajat olivat sentään hyviä. Pääsi tutustumaan hyvin niin savolaisiin, pohjalaisiin, lappilaisiin kuin hämäläisiinkin. Nyt on toisin.
Ystävyys ja yhteistyö eivät kulje puoluerajojen mukaan. Asioista ollaan eri mieltä, mutta muutoin ollaan kavereita. Meillä 10 Keski-Suomen kansanedustajalla on aina ollut hyvä yhteishenki, vaikka kilpailu on tiukkaa vaalien aikaan. Maakunnan etu on meille yhteinen. Ainoana maalaisena totean, että jyväskyläläisiä meistä on toki liikaa, mutta kansa on näin äänestänyt eikä valitusoikeutta ole.
Pääasia eduskunnassa on säätää lait, hyväksyä valtion budjetti ja valvoa hallinnon toimintaa. Pyrkimys on tehdä hyvää työtä, mutta lopputuloksesta aina kiistellään. Sekin kuuluu avoimeen kansanvaltaan, johon kuuluvat myös yleiset, yhtäläiset ja salaiset vaalit, joissa kansa käyttää lahjomatonta valtaansa. Hyvä niin.
Lopuksi ehdotan, että arvoisat Nopolanews'in lukijat järjestäisivät linja-autoretken eduskuntaan. Otan mielelläni vastaan ja esittelen taloa ja asioita. Esimerkiksi alkusyksy olisi hyvä aika. Vielä valoisaa ja kesäkeli. Kun kukonlaulun aikaan lähtee Kyyjärveltä ja puolen yön aikaan palaa niin paljon ehtii. Tämä on vakavasti tehty ehdotus !
Toimi Kankaanniemi
Kansanedustaja, kd
Uurainen