Uusi varhaiskasvatuslaki astui voimaan 1.8.2015.
Varhaiskasvatus korvaa käsitteenä lasten päivähoidon. Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatusta, opetusta ja hoitoa, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. Toiminnassa korostetaan lapsen etua.
Varhaiskasvatuksen asiantuntijavirastona toimii Opetushallitus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sijasta. Opetushallituksen tehtävänä on vastata varhaiskasvatuksen kehittämisestä sekä seurata varhaiskasvatuksen jäjestämistä ja laatia valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Perusteiden pohjalta laaditaan sitten paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat.
Kaikille varhaiskasvatuksen piirissä oleville lapsille on laadittava henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma. Lapsen vasuun on kirjattava tavoitteet lapsen varhaiskasvatuksen toteuttamiseksi lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia tukevalla tavalla sekä toimenpiteet tavoitteiden toteuttamiseksi. Lisäksi suunnitelmaan kirjataan tarvitseman tuen tarve, tukitoimenpiteet ja niiden toteuttaminen.
Uuden lain myötä lasten ja vanhempien osallisuutta ja vaikuttamista vahvistetaan. Tämä otetaan huomioon toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Lisäksi kunnan on varhaiskasvatusta järjestäessään toimittava yhteistyössä opetuksesta, liikunnasta, kulttuurista, sosiaalihuollosta, lastensuojelusta, neuvolatoiminnasta ja muusta terveydenhuollosta vastaavien tahojen kanssa.
Laissa säädetään myös kasvatusympäristöstä. Ympäristön on oltava kehittävä, oppimista edistävä sekä terveellinen että turvallinen lapsen ikä ja kehitys huomioon ottaen. Toimitilojen ja toimintavälineiden on oltava asianmukaisia ja niissä on huomioitava esteettömyys.
Uutena säännöksenä laissa säädetään lapsiryhmien enimmäiskoosta päiväkodeissa. Päiväkodin yhdessä ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä enintään kolmea hoito- ja kasvatustehtävissä olevaa henkilöä vastaava määrä lapsia. Tämä tarkoittaa sitä, että yli kolme vuotiaiden ryhmässä saa olla yhtä aikaa läsnä enintään 21 lasta ja alle kolmevuotiaiden ryhmässä enintään 12 lasta. Päiväkodilla on mahdollisuus suunnitella käytettävissä olevia resurssejaan asetuksen mukaisesti ottaen huomioon etukäteen tiedossa olevat lasten läsnä- ja poissaolot. Lapsia ei voida sijoittaa ryhmään samalle paikalle, jos lapset osallistuvat varhaiskasvatukseen samoina ajankohtina.
Henkilöstömitoitusta tulee noudattaa myös henkilöstön sairaus- ja vuosilomien sekä muiden ennakoitavissa olevien poissaolojen, esimerkiksi koulutukseen osallistumisen vuoksi. Entistä enemmän on kiinnitettävä huomiota sijaisjärjestelyihin.
Varhaiskasvatuksen ensimmäinen vaihe astui voimaan 1.8.2015. Opetus- ja kulttuuriministeriö jatkaa varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön kokonaisuudistuksen valmistelua siten kuin hallitus linjaa.