Vuodesta 1986 lähtien seurakunnassa on ollut syksyinen ruskaretki. Lappiin ne ovat suuntautuneet 25 kertaa. Tämän vuotinen retki suuntautui Itä-ja Pohjois-Lappiin sekä Pohjois-Norjaan, jossa pääkohteena oli Etelä-Varangin alue ja Kirkkoniemi sen keskuspaikka. Taivaan Isä antoi meille hienot säät ja varsinkin Pohjois-Norjassa oli hieno ruska.
Torstai-aamuna 15.9.klo 6 linja-auto oli täynnä. Kun otimme Noposenahosta Sinikka ja Martti Tuukkasen kyytiin, meitä oli yhteensä 50 henkilöä menossa kohti Lappia.
Ensimmäinen pysähdys oli Raahen seurakunnan Paavolan kappelin kirkossa. Vanhan hienon puukirkon esitteli kappalainen Pekka Tuomikoski. Hän piti meille myös aamuhartauden. Kirkkokahvit juotiin Ruukin seurakuntakodissa. Lounas syötiin tutussa paikassa Kemin seurakunnan leirikeskuksessa, jossa tutut emännät olivat vastassa maukkaan aterian kanssa. Matka jatkui Rovaniemelle. Joulupukki oli päiväunilla, mutta tontut olivat virkeinä myymässä pajakylän lahjoja. Sodankylässä juotiin Raudanjoella "saksalaiseen malliin" linja-autossa keitetyt kahvit ja ihailtiin punaisia pihlaita. Illan tullen saavuimme Ivaloon, kun Reijo Uusisalo ja Keijo Pillikko ajoivat vuoron perään uuden karhealla Uusisalon linja-autolla.
Ivalosta lähdimme aamunkoitteessa kohti Inarin porofarmia, jossa saimme syöttää ja taputella poroja. Kuulimme saamelaiskulttuurista, poronhoidosta. Poroemäntä joikasi ja saimme myös opetella joikamaan. Suopungin heittoon saimme ohjeet inarinsaamen kielellä ja hyvinhän se sujui. Utsjoen kirkkoa esitteli suntio-kanttori Janne Aikio ja maan mainiot emännät: Irmeli ja hänen sisaret Mirja ja Kaarina sekä Sisko ja Irja tarjosivat kirkkopihalla kahvit. Kahvin jälkeen laulatti ja meillä oli oma "kanttori" fölijys, kun Oili Forsman veti yhteislaulua bussissa. Meille esiintyi useamman kerran "Kirkkokuoro 20%" laulellen komeeta lauluja. Monet jutut, runot ja kertomukset kuultiin matkalaisten esittäminä. Huumori sai sijansa ja iloisella mielellä matka taittui.
Saamensiltaa pitkin ylitimme Tenojoen ja tulimme Norjaan, Tanan kuntaan. Kello saatiin siirtää tunti taaksepäin ja näin tuli aikaa lisää. Iltapäivällä saavuimme Pykeijaan eli "Pikku-Suomeen". Siellä oli meidän heimolaisia ja suomenkielellä Pykeijan-Elsa opasti meitä kirkossa, kylässä ja kertoi pykeijalaisten historiasta ja elämästä. Lopuksi juotiin yhteiset kahvit. Illaksi ehdittiin Kirkkoniemeen, jossa meillä oli suomalaisen baritonin Hannu Musakan konsertti kirkossa.
Lauantai-aamulla katselimme Kirkkoniemeä ja tullessamme ihastelimme rakenteilla olevaa sairaalaa, johon elementit on valmistanut kyyjärveläinen yritys Betset. "Hyvää työtä", hyräältiin yhteen ääneen Aamuhartauden piti kirkkoherra tuttuun tapaan ja yhdessä lauloimme tuttuja lauluja. Tullessamme jälleen Suomeen pysähdyimme Näätämössä ja Sevettijärvellä. Sevettijärvellä asuu kolttasaamelaisia, jotka tulivat sodan jälkeen Petsamosta Inarin puolelle pakolaisina. Koltat ovat ortodokseja. Heillä on oma kirkko ja hautausmaa sekä museo Sevettijärvellä. Kauniissa paikassa ennen Kaamasta saimme nauttia kahvit ja vielä Karhunkivellä pysähdyimme ostoksille. Ivalon kirkossa meillä oli viikkomessu, jonka toimitti Inarin kappalainen Mauno Hepola. Kirkkokahvit juotiin Saariselällä, jossa aurinko helotti taivaan täydeltä. Illaksi vielä ajettiin Luostolle. Ensin ruokailtiin ja sitten uitiin Ametistikylpylässä ja jotkut kiipesivät tunturiin. Revontulia ei nähty, mutta "lapaantunu olo" oli maata mennessä.
Sunnuntai-aamulla ajelimme Luostolta Pyhätunturin juurelle olevaan Revontulikappeliin. Siellä meillä oli aamuhartaus. Meidät yllätti kappelissa laulaja Jaana Pöllänen, joka oli valmistautumassa aamutilaisuuteen. Hän lauloi meille kaksi Pekka Simojoen tekemää laulua Ville-puolisonsa säestyksellä. Pyhätunturilta kaarsimme Kemijärvelle ja edelleen Mäntyvaaraan, jossa kävimme Mäntyvaaran taistelun muistomerkillä. Suomalaiset torjuivat joulukuun lopulla 1939 venäläisen patalijoonan yllätyshyökkäyksen.
Kuusamon kirkon parkkipaikalla joimme jälleen kahvit. Eräs paikkakuntalainen tuli mukaan, kun luuli, että nyt on lehdessä mainostetut pystykahvit kirkon edessä. Suntio esitteli meille kirkon ja seurakunnan ja sen jälkeen katselimme hyvin hoidettua sankarihautausmaata. Ämmänsaaressa söimme aterian ja viimeinen matkakohde oli Kajaani. Kajaanin kauniissa uusgottilaisessa kirkossa hartauden piti kappalainen Perttu Kyllönen ja kirkon, seurakunnan ja paikkakunnan historian esitteli suntio.
Irmeli ja Sisko myivät arpoja Kyyjärven seurakunnan diakonia-ja lähetystyön hyväksi. Kahtena päivänä arpoja myytiin ja kerääntyihän lahjoituksena yhteensä melkein 300 euroa. Paljon oli arvottavaa, joten kiitokset kaikille lahjoittajille. Arvan myynnin jälkeen meille esiintyivät "Aune ja Manne", jotka lauloivat ja kertoivat elämäntarinaa. Viimeiset kahvit, jotka retkeläisille lahjoitti Kyyjärven Paikallisosuuspankki juotiin Pyhäjärven ABC:llä.
Matka onnistui hyvin ja terveinä ja virkistyneinä palasimme kotiin. Anja Nivala oli vanhin joukossamme ja nuorinta ei löytynyt, kun kaikki me oltiin niin nuoria? Useimmat oli sillä mielellä, että ensi syksynä taas lähretään. Ilmoittautuminen alkoi jo ennen retken alkua.
Kiitos kaikille mukana olleille, Reijo Uusisalon liikenteelle ja ystäville, jotka meitä palvelivat leipomuksillaan, tarjoilulla, esityksillään. Kelpo kuskeille Reijolle ja Keijolle kiitokset!