NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Muutoksen tuulet puhaltavat jälleen Kyyjärven vastaanottokeskuksellaMuutoksen tuulet puhaltavat jälleen Kyyjärven vastaanottokeskuksella

Muutoksen tuulet puhaltavat jälleen Kyyjärven vastaanottokeskuksella

23.3.2017 Saarijärven (Kyyjärven) vastaanottokeskus/Päivi Peltokangas

Kyyjärvellä asuvat turvapaikanhakijat ovat olleet joulukuusta 2016 lähtien Saarijärven vastaanottokeskuksen asiakkaita. Pienestä välimatkasta huolimatta Kyyjärvellä asuvien turvapaikanhakijoiden asiat on pystytty hoitamaan ongelmitta Saarijärveltä käsin. Turvapaikanhakijat ovat olleet luottamuksen arvoisia, ja kuntalaiset ovat jatkaneet erinomaista yhteistyötä ja pysyneet turvapaikanhakijoiden rinnalla. Tästä jo kolmas ihmisoikeuspalkinto, SPR:n myöntämä ”Ennakkoluuloton edelläkävijä”- tunnustus Kyyjärven kuntalaisille. Onnittelut!

Saarijärven vastaanottokeskuksen toiminta loppuu 30.4.2017. Tällöin Kyyjärvelle jäävät turvapaikanhakijat siirtyvät tämän hetken tietojen mukaan Kauhavan vastaanottokeskuksen (SPR) asiakkaiksi. Kyyjärvellä turvapaikanhakijat saavat asua maahanmuuttoviraston päätöksen mukaan kesäkuun 2017 loppuun asti. Kyyjärvellä on tällä hetkellä 36 turvapaikanhakijaa, sisältäen 5 perhettä. Kuntapaikalle jääneitä ei vielä ole. Toiminta on hiipunut luonnostaan turvapaikkapäätösten ja myös vastaanottokeskusten lakkautuspäätösten vuoksi. Lakkautuspäätösten vuoksi esimerkiksi osa perheistä on siirretty tai tullaan siirtämään lähemmäs palveluita joita he tarvitsevat.

Suurimmalla osalla asiakkaista turvapaikkaprosessi on luonnollisesti edennyt jo hyvin pitkälle. Päätökset ovat olleet negatiivisvoittoisia. Kielteisestä päätöksestä on voinut valittaa asianajajan avustuksella Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeudessa valituksen keskimääräinen käsittelyaika on tämän hetken tietojen mukaan noin 8 kuukautta. Jos hallinto-oikeus hylkää valituksen, voi asiakas hakea valituslupaa korkeimpaan oikeuteen. Korkein oikeus antaa valitusluvan käytännössä hyvin harvoin. Näiden vaiheiden jälkeen (ja myös silloin kun korkein oikeus on antanut päätöksen) on päätös ns. lainvoimainen ja käännytys on mahdollista. Tässä vaiheessa myöskin esim. turvapaikanhakijan työnteko-oikeus päättyy. Lopuksi poliisi on vastuussa käännytyksestä ja siihen liittyvistä toimenpiteistä.

Kielteiset päätökset aiheuttavat turvapaikanhakijoissa kuin myös vapaaehtoisissa /ystävissä ymmärrettävästi huolta ja pelkoa. Turvapaikanhakijan auttaminen tässä vaiheessa voi tuntua toivottomalta ja haasteelliselta. Päätöksiin liittyvissä kysymyksissä voi kääntyä vastaanottokeskuksen puoleen, (emme voi kuitenkaan antaa yksittäisiä asiakkaita koskevia tietoja). Maahanmuuttoviraston internetsivuilla on myöskin paljon tietoa turvapaikkaprosessista ja siihen liittyvistä menettelyistä.

Kyyjärvellä asuvien turvapaikanhakijoiden siirtymisestä Kauhavan vastaanottokeskuksen alaisuuteen tullaan tiedottamaan tarkemmin myöhemmin, kunhan neuvottelut saadaan pidettyä ja käytännön asiat ovat selvillä. Toivomme, että positiivinen asenne turvapaikanhakijoita kohtaan kunnassa säilyy siihen asti kun he Kyyjärvellä asuvat, ja toivomme tietysti että saisimme täytettyä kuntapaikkoja myönteisten päätösten eli oleskelulupien myötä!