NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Tenho Turpeinen siunattiin haudan lepoonTenho Turpeinen siunattiin haudan lepoon

Tenho Turpeinen siunattiin haudan lepoon

26.3.2017 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Tenho Turpeinen siunattiin lauantaina 25.3.2017 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kivirannassa.

Tenho Alvar Turpeinen syntyi Elsa ja Matti Turpeisen perheen neljäntenä lapsena 14.10.1934. Koti oli Vehkaperän Maasalanmäellä "Isomäki" niminen tila. Tenholla oli kaksi vanhempaa sisarta: Helvi ja Vendla sekä vanhempi veli Reino. Kolme nuorempaa veljeä: Ahti, Allan ja Rauno. Tenhon äiti kuoli hänen ollessaan kymmenvuotias. Isälle jäi suuri perhe hoidettavaksi. Tenho oppi maatalon työt sisarustensa tavoin jo poikasena. Hän kävi kansakoulun Vehkaperällä. Nuorena hän oli maa- ja metsätöissä.

Ensimmäisen kuorma-auton Tenho hankki yhdessä Sulo Turpeisen kanssa. Oman kuorma-auton Tenho osti 1960-luvun alussa. Silloin oli suuret tietyömaat täällä Pohjoisessa Keski-Suomessa, kun rakennettiin valtateitä 13 ja 16 sekä sininen tie.

Tenho tutustui nuoruudessa naapurikylän tyttöön Anneliin. Heidät vihittiin avioliittoon marraskuussa 1962. Avioliitosta syntyivät lapset: Irmeli, Raija, Maarit, Marika ja Minna. Ensimmäinen yhteinen koti oli Koskimäessä, jossa asuttiin 15 vuotta. Oma koti rakennettiin Kyyjärven kirkonkylälle Annikintielle ja se valmistui v.1977. Marika oli kolmen viikon ikäinen, kun muutettiin Koskimäen Yläkoskelta Kyyjärven keskustaan. Lapsista nuorin Minna on syntynyt Kirkonkylän kodissa. Vähitellen Tenhon työmaat siirtyivät Kyyjärven lähistöltä edemmäksi. Enää ei voinut tulla matkojen tähden kotiin yöksi ja oli oltava viikkokuntaan pois kotoa. Anneli hoiti lapsia ja kotia. Kun lapset varttuivat, Anneli aloitti työt kodin ulkopuolella. Hän oli Kyyjärven kunnan palveluksessa noin 30 vuoden ajan. Tenho teki pitkän päivätyön autoilijana ja yrittäjänä yhtensä 37 vuotta. Hän jäi eläkkeelle  vuonna 2003.

Tenho nautti eläkevuosista, kun sai olla kotona. Ei tarvinnut enää lähteä reissuhommiin ja oli aikaa perheelle. Tenho harrasti metsästystä ja hän oli hirviseurueessa elämänsä loppuun saakka. Luonnossa liikkuminen, marjastus ja sienestys sekä kalastus kuuluivat hänen mieliharrastuksiin. Tenho viihtyi kotona. Hän hoiti puutarhaa ja kodin ympäristöä. Hän tykkäsi kohentaa, huoltaa, siistiä ja korjata kotiaan. Tenho oli luonteeltaan rauhallinen ja tarkka.

Eläkepäivinä Annelilla ja Tenholla oli aikaa lapsille ja lastenlapsille. He matkustivat paljon ja kävivät mm. Espanjassa, Euroopan maissa ja Flodirassa. Tenho mielellään oli lämpöisissä maissa, koska reuma ei siellä vaivannut. Iän mukana Tenholle tuli sairauksia. Vuonna 2002 hänellä oli vakava sydänkohtaus, josta hän nipin napin selvisi. Tenho sai elää normaalia elämää tämän jälkeen eikä hän vaivoistaan valittanut. Vielä toissa kesänä hän teki metsätöitä kuin nuoremmat miehet. Hän sai elää täyttä elämää loppuun saakka. Tenho nukkui pois kotivuoteellaan 6.3.2017. Kaipamaan jäivät Anneli puoliso, lapset ja lastenlapset perheineen, sukulaiset ja monet ystävät.

Siunauksen kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttorina oli Minna Erkkilä ja suntiona Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa Kivirannassa tervetulosanat lausui ja tilaisuuden juonsi vävypoika Sami Saunajoki. Khra Olavi Vallivaara puhi, Maarit Ohranen muisteli isäänsä, Kai Ahovaara muisteli appeaan. Sisarukset Irmeli,Raija,Marika ja Minna lauloivat isänsä muistolle kanttori Minna Erkkilän säestyksellä "Niin kaunis on maa." Yhdessä laulettiin virsiä. Adressit lukivat lastenlapset.