NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Onko kotipesäsi rottavarma?Onko kotipesäsi rottavarma?

Onko kotipesäsi rottavarma?

1.7.2020 Keski-Suomen ympäristötoimi / Janne LItmanen / AT

Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimen alueella on tullut useita ilmoituksia havaituista rotista. Rottia on nähty ainakin Saarijärven ja Pihtiputaan alueilla, mutta niitä on mitä todennäköisimmin myös muissa alueen kunnissa.

Nyt pyydämmekin kiinteistöjen omistajia tai haltijoita kiinnittämään huomiota rottien torjuntaan ennalta ja ryhtymään tarvittaessa toimenpiteisiin rottien hävittämiseksi. Rottia tulee torjua, sillä ne aiheuttavat vahinkoa saastuttamalla elintarvikkeita, levittämällä tauteja, turmelemalla materiaaleja ja jopa kiinteistöjen rakenteita.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija on tarvittaessa velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä. Kiinteistöä on hoidettava siten, että rottien pesiytyminen ja ravinnon saanti estyy eli ehkäisten jo ennakkoon rottapopulaatioiden syntyä. Tämä on myös yleensä helpoin ja edullisin tapa.

Tässä vinkkejä rottaongelman ennaltaehkäisyyn:

  • Jäteastioiden tulee olla ehjiä ja niiden kansien tulee olla aina suljettuina siten etteivät eläimet pääse niihin. Elintarvikejätteitä saa kompostoida vain rotanpitävässä kompostorissa.
  • Älä kaada viemäriin ruokajätteitä, ruokit viemärirottia.
  • Avonaiset ja maahan ruokaa pudottavat lintulaudat tulee poistaa. Kaikki maassa oleva linnun ruoka tulee siivota pois. Lintujen ruokintaa maahan tai vesistöön tulee välttää. Kesäaikaan lintujen ruokintaa ei muutenkaan suositella.
  • Mahdolliset siilien ja muiden eläinten ruokkimiseen käytettävät astiat kannattaa kerätä pois heti ruokkimisen jälkeen. Myös lemmikkien ja kotieläinten ruokien varastointiin kannattaa kiinnittää huomiota.
  • Maahan pudonneet omenat ja muut hedelmät on syytä kerätä nopeasti pois rottien ulottumattomiin.
  • Romu- ja lehtikasat tulisi siivota pois, sillä ne tarjoavat rotille hyvän pesimispaikan. Tarkista, että jyrsijät eivät pääse rakennusten raoista sisälle.

Mikäli taloyhtiön alueella havaitaan rottia, asiasta tulee ilmoittaa kiinteistön omistajalle (isännöitsijälle). Omakotialueella ongelmasta kannattaa keskustella naapureiden kanssa ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin samanaikaisesti yhteistyössä. Rottien tiedetään liikkuvan laajoilla alueilla.

Jos ennaltaehkäisy ei auta, voidaan jyrsijöitä hävittää loukuttamalla. Tappoloukkujen on oltava riittävän tehokkaita, jotta pyydystettävä eläin ei joudu kärsimään. Mikäli rottien hävittäminen ei onnistu loukuttamalla, ota yhteyttä tuholaistorjuntayritykseen. Myrkytysoikeus on siirtynyt ammattilaisille. Kuluttajat eivät saa ostaa rottien torjuntaan käytettäviä jyrsijämyrkkyjä.

Ympäristötoimen verkkosivuilta löytyy lisätietoa ja ohjeita:
https://viitasaari.fi/ymparistotoimi/pohjoisen-keski-suomen-ymparistotoimi/ymparistoterveysvalvonta/tuholaiset/


Janne Litmanen
Vastaava ympäristöterveystarkastaja
janne.litmanen@viitasaari.fi
puh. 044 4598 563

Kirsi Hyvärinen
ympäristöterveystarkastaja
kirsi.hyvarinen@viitasaari.fi
puh. 044 459 7489