Ei onneksi sentään poliisitutkinnan....vaan yliopistotasoisen tutkimuksen kohteena ja vieläpä peräti kahden eri yliopiston. Yhdistyksen hallitus myöntyi kahteen eri pyyntöön.
Tampereen yliopistossa opiskeleva Millamari Uotila opiskelee tiedotusoppia ja tekee parhaillaan gradua paikallisista verkkomedioista. Hän toivoi, että yksi tutkistavista voisi olla Nopola News.
Millamari kertoo, että tutkimuksen tavoitteena on muodostaa kuva siitä, millaista on perustaa verkossa toimiva, paikallista sisältöä tuottava media ja miten toiminnan voi saada kestämään. Tutkimusta varten hän saapuu muutamaksi päiväksi Kyyjärvelle ja haastattelee verkkomedian perustajia ja toiminnassa mukana olevia henkilöitä. Haastatteluilla selvitetään muun muassa sitä, miten ja miksi media on perustettu, miten se toimii, miten se hankkii toimeentuloa ja mitkä ovat sen tavoitteet.
Yksi Suomen ensimmäisistä yhteisöllisesti tuotetuista verkkomedioista on muuten Tampereen yliopiston alulle laittama ja suhteellisen pitkän kehitystyön tuloksena syntynyt Mansetori, joka myöhemmin taisi muuttua Mansemediaksi. Jopa Nopola Newsin ykkösversion arkistoista saattaa löytyä juttua Mansetorista. Jos en ole unta nähnyt, niin muistelen jostain lukeneeni että tämän vuoden alusta Mansemedian pillit taidettiin laittaa pussiin. Harmi sinällään. Nopola puolestaan valmistautuu 10-v. synttäreille toukokuussa.
Yhdistyksen hallitus suostui haastattelupyyntöön ja toivottaa Millamarin tervetulleeksi tutkimusmatkalle Nopolaan. Uusimmat suunnitelmat toki pidetään visusti kassaholvissa ja avain Veikon taskussa.
Nopolasta korppuja, korppeja - vai mitä lie?
FIN-CLARIN konsortion Imre Bartiksen pyyntö oli sen sijaan lähellä päätyä suoraan roskakoriin. Pitkä sähköpostiviesti ja jos ei tekstistä pikaisella silmäyksellä oikein mitään ymmärrä, niin varsin usein sellaisia luulee google kääntäjällä suomennetuksi roskapostiksi ja Deleteä tulee herkästi painettua. Postissa kuitenkin vilahti CSC eli Tieteen tietotekniikka keskuksen nimi ja sen kanssa on taannoin tehty yhteistyötä iptv-tekniikan kehittämisessä. CSC vastaa mm. Suomen yliopistojen ja korkeakoulujen tietotekniikasta, Funetista, tieteellisestä laskennasta ja paljon muusta.
Imre Bartis tiedusteli mahdollisuutta voiko FIN-CLARIN konsortio tehdä Nopola Newsin sisällöstä korpuksen eli sähköisen tekstikokoelman. Selityksen mukaan, korpukset ovat kielentutkijoille arvokkaita työkaluja. Niiden avulla tutkimusaineistosta voidaan tehdä sähköisiä hakuja ja tutkia tekstien sisältämää kieltä.
Tekstikorpuksia ja niihin liittyviä palveluita tarjoaa esimerkiksi Korp (https://korp.csc.fi), jonka palvelut ovat tutkijoille maksuttomia. Korpia ylläpitävät yhteistyössä CSC - Tieteen tietotekniikan keskus ja kansallinen FIN-CLARIN-konsortio. FIN-CLARIN-konsortio on suomalainen osa kielentutkimuksen ja muiden humanististen tieteiden yhteistä eurooppalaista CLARIN-tutkimusinfrastruktuuria. FIN-CLARIN-konsortion jäseninä on joukko suomalaisia yliopistoja ja korkeakouluja sekä
Kotimaisten kielten keskus (Kotus) ja CSC - Tieteen tietotekniikan keskus.
FIN-CLARINin tarjoamien aineistojen käyttö on tutkijoille maksutonta. Aineistot tulevat saataville Korpin tai vastaavan palvelun kautta siten, että pääsy kokonaisiin teksteihin edellyttää käyttäjätunnusta, salasanaa sekä tehtävää, joka sisältää tutkimustyötä. Teksteistä poimitaan lisäksi lyhyitä katkelmia, joissa on nähtävissä ainoastaan rajallinen konteksti, esim. virke tai kappale. Nämä katkelmat ovat hakuliittymän kautta julkisesti saatavilla.
Imre Bartiksen mukaan humanistisen alan tutkijat tarvitsevat kipeästi monipuolisia, ajanmukaisia ja riittävän laajoja aineistoja. Tutkijoiden on myös ehdottoman tärkeää pystyä jakamaan aineistoja keskenään, jotta heidän saamansa tutkimustulokset olisivat muiden toistettavissa ja mm. siksi FIN-CLARIN pyrkii helpottamaan tutkijoiden työtä ja auttamaan heitä.
Yhdistyksen hallitus ei nähnyt mitään estettä sille, etteikö netissä muutenkin julkaistua aineistoa voisi käyttää tutkimustarkoituksessa. Nopola Newsin eri tyyleillä kirjoitetut - lähes 10.000 juttua - sisältävät varmaan monenlaista tutkittavaa ja ovat omalta osaltaan arvokasta sisältöä. Mitään uuttahan tässä ei ole vaan asia tuli esillä jo vuosia sitten kun mietittiin sitä mitä Nopola News on tulevaisuudessa. Kansalaisten omilla tyyleillään kirjoittamaa paikallishistoriaa ja jo tuolloin pohdittiin sitä, että kyllä nämä aineistot varmaan joskus jotakin kiinnostavat. Nyt kielentutkijoita ja varmaan joskus myös paikallishistorian. Nopolasta on moneksi.