NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Osmo etätöissäOsmo etätöissä

Osmo etätöissä

5.7.2015 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

OH-Asennuksen Osmo Huhtala on yrittäjänä tottunut todellisiin etätöihin, kun veromarkat ja tätä nykyä -eurot on tuotu kotikuntaan pääkaupunkiseudulta jo vuosia. Betonielementtien asennusta, rautarakenne- ja kaikkea muuta rakentamiseen liittyvää toimintaa jo yli 20 vuoden ajan. Melkoista etätyötä, tosiaankin - alkuviikosta Helsinkiin ja loppuviikosta Kyyjärvelle. Ja etenkin näin kesäaikaan pieni koukkaus kirkonkylällä ja viikonlopuksi rakentelemaan vapaa-ajanasuntoa Vehkaperälle vanhalle kotipaikalle.

Naapureita kun ollaan, niin viime sunnuntaina Osmo poikkesi pihaan ja ihmetteli, että eihän se valokuitu nyt niin ihmeellinen ole Vehkaperällä. Ei oikeastaan sen nopeampi kuin mokkulakaan vai pitääkö sitä vielä jotenkin viritellä, kyseli Osmo. Pitäähän sen olla erilainen, sanoin ja siitä saman tien johtoja ja kannettavaa autoon ja suunta Vehkaperälle. Ihan mielenkiinnosta.

Vaikka vettä ei mökin lähettyvillä olekaan muualla kuin alkukesästä taivaalla, niin mäen päällä oleva paikka on kyllä tosi upea. Hirsimökissä on mukavasti tilaa - keittiö, olohuone, suihku ja wc alakerrassa ja nukkumistilaa yläkerrassa. Ja tietenkin kaikilla mukavuuksilla. Vesi tulee ja menee, sähköt on ja suihku sekä tietenkin nyt myös vähintään 100 megan netti. Kuka nykynuori tai -aikuinen sitä viitsii vaivautua mökille, jos ei ole kunnon yhteyksiä - ei kai kukaan! Pihapiiristä löytyy lisäksi aitta, pihasauna ja työn alla ovat savusauna ja "näkötorni". Jos aika meinaa käydä pitkäksi niin myös nurmikonleikkuuta näyttää piisaavan.

Mutta sitten siihen netin virittelyyn. Kannettava kytkettiin oikein piuhalla kiinni boxiin ja kun Iltalehti rävähti auki, niin hyvä ettei hämärässä mökissä jouduttu taka-askeleita ottamaan. Sen verran vauhdikkaasti se aukesi. 100 Mbps:ää näytti vauhti alaspäin ja 50 Mbps:ää ylöspäin nettiin. Kyllä sillä ehtii suuntaan jos toiseen ja onnistuu jopa nettiTV sun muutkin lähetykset. Pankkiasiat, sähköpostit ja muut normaalit toimet onnistuvat kivuttomasti ilman viiveitä, mutta etenkin Osmon tapauksessa siirrettävä tietomassa on usein vähintään kymmeniä jopa satoja megatavuja. Piirustuksia, suunnitelmia, valo- ja havainnekuvia, työselityksiä, tarjousasiakirjoja ja kuten Osmo sanoi, lähes kaikki tätä nykyä sähköisessä muodossa. Onhan se kyllä huippua, kun tuollaisessa ympäristössä ja kaikessa rauhassa saa miettiä ja laskeskella tarjouksia. Ja etenkin kun voi luottaa siihen, että homma toimii.

Muutamalle kaupunkiseudulla asuvalle tuttavalle kun asiasta vinkkasin niin olivat samantien tosi kiinnostuneita vuokraamaan mökkiä. Kyyjärvellä yhteydet on joka suhteessa kohdallaan, sillä Keski-Suomen valokuituverkot Oy hoitaa yhteydet maailmalle valon nopeudella ja esimerkiksi Onnibussi tuo väkeä suoraan Helsingin Kampista Paletin nurkalla - parhaimmillaan kympillä! Jossain on pahasti vikaa, jos ei tätä mahdollisuutta osata hyödyntää ja kääntää etätyökuviota kaupunkiseudulta Nopolaan! Kokkolasta ja Jyväskylästä taisi kyyti olla kolmen euron luokkaa:) ja toki muillakin kulkuneuvoille pääsee.

Valokuituverkon rakentaminen etenee Kyyjärvellä hyvää vauhtia. Toukouussa arveltiin, että aikaisintaan heinä-elokuussa rakentajat ehtivät kirkonkylään, mutta ovat jo nyt Tuliharjuntiellä kohta kirkon kupeessa, siitä keskustaan ja tiettävästi Honkalehdon suuntaan. Kyläkunnilla kaapelit on vähintään kivijalan vieressä ja hitsari häärää perässä sen minkä ehtii ja kytkee liittymät sisälle. Aktiivilaitteiden asennuksen jälkeen liittymä on valmis käyttöönotettavaksi.

Kyyjärven mediamyllärit ry toimii liittymien edustajana ja tekee sopimuksia edelleen.

Mikäs sen mukavampaa kuin hyvää kesää, pääkaupunkiseudun asiakasvirtoja ja valonnopeutta odotellessa!

   

    Aihealueen yhteistyöyritykset

    Asennustyö Mikko Ohranen
    OivaTyö Oy
    Rakennuspalvelu Lautanen
    Taipaleen Teräs
    Töpseli ja roikka
    Yrityspalvelu Paju
    Sigma Trukit Oy
    Kunnari_hanke
    Soinin saneeraus
    Tulostekniikka
    Kyyjärven Osuuspankki
    Mediatili
    Juha Eteläkari
    Tuukkanen
    OH-asennus Osmo Huhtala