NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Porotohtorin matkassaPorotohtorin matkassa

Porotohtorin matkassa

15.5.2018 Kirjasto / Maarit Ohranen, Mauri Nieminen

Dosentti ja tietokirjailija FT MAURI NIEMINEN vierailee Kyyjärven kunnankirjastossa pe 18.5. klo 18.00. Luvassa on mielenkiintoinen luento ja keskustelutilaisuus juuri ilmestyneiden kirjojen ja matkakuvien pohjalta.

Lähes 50 vuotta poroja ja villipeuroja työkseen tutkinut, yli 500 tieteellistäkin artikkelia ja 10 kirjaa julkaissut tietokirjailija ja dosentti ja Mauri Nieminen on syntynyt Kyyjärvellä, nykyisellä Suomenselän metsäpeura-alueella.

Toukokuussa Nieminen julkaisee kaksiosaisen teoksen:
POROTOHTORIN  MATKASSA - Kotona ja maailmalla 1 ja 2

Alla tekstiä kirjan takakannesta:

"Kirja kertoo miten Maaherranmäen pojasta tuli myös porotohtori ja tutkimusmatkailija. Porojen perässä piti siirtyä pohjoiseen ja keväällä 1980 ensimmäiseksi valtion porotutkijaksi Lappiin. Mauri-hirmumyrskyssä syksyllä 1982 oli voimaa, mutta maailman ainoan Porotutkimusaseman vihkiäisiä vietettiin Inarissa vasta vuonna 1994.  Työ ja asuminen Muddusjärven rannalla on mahdollistanut tutustumisen laajemminkin Lappiin, sen luontoon, elinkeinoihin ja elämään. Pohjoismainen yhteistyö ja osallistuminen kymmeniin tieteellisiin kokouksiin, osin järjestäjänäkin on tutustuttanut maailman johtaviin poro-peuratutkijoihin jo kaikissa poronhoi-tomaissa. Onko poronliha parasta, ja piileekö poron verisarvissa potenssia, kysyy poro-tohtori? Miten hyödynnetään muita eläimiä?

Tämä kirja kertoo monista tutkimus-, tutus-tumis- ja esitelmämatkoista eri puolille maa-ilmaa, välillä Grönlanti ja Etelä-Afrikka, Fär-saaret ja Uusi-Seelanti. Venäjä on yhä maa-ilman johtava poronhoitomaa, Siperiaan porotohtori on tehnyt kymmeniä tutkimus- ja tutustumismatkoja, usein kovin ankarissa oloissa. Matkoilla maastossa on liikuttu poroilla, moottorikelkoilla, helikoptereilla, maastoautoilla ja panssarivaunuilla. On saanut istua poron reessä ja selässäkin monta "poronkusemaa". Tundralla on yövytty kodassa yli -60 asteen pakkasissa, ja on hikoiltu Saharassa ja sademetsien saunassa. Matkaa on saanut tehdä myös laulaen kovin komeissakin maisemissa.

Kirja kertoo eri maiden ja kansojen värikkäät tarut ja historiat, elinkeinot ja tavat. Porojen, villipeurojen ja karibujen lisäksi lukijalle tulevat tutuiksi mammutit, myskihärät, jakit, biisonit, saigat, villihevoset ja lumilampaat, soopelit, hylkeet ja majavat, käärmeiden myrkyt ja krokotiilit, alligaattorit, suurpedot ja petovahingot, kamelit, norsut, kirahvit, sarvikuonot ja safarit, pussieläimet, dingot ja kengurut sekä strutsit, emut ja kiivit. Toivotan mukavia lukuhetkiä ja elämyksiä maailmalla, matkoilla luontoon poronhoitajien luo, ja eri elinkeinojen pariin metsissä, tundralla, tuntureilla ja aroilla."

Tervetuloa kirjastoon pe 18.5. klo 18 kuulemaan lisää. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.