"Kaikki alkoi pöllön tuomasta kirjeestä..."

Lapset ja nuoret
Kyypartio ry
Tiina Lampinen
Lapset kävelevät tietä pitkin kädet toistensa olkapäillä.
Partiossa kaikki ovat kavereita.
Lapsi seisoo ulkona luuta kädessä.
Luuta valmiina huispaukseen.
Lajitteluhattua asetellaan partiolaisen päähän, joka istuu tuolilla.
Lajitteluhattu tositoimissa.
Etualalla sudenpentu antaa partiolupausta, jonka vastaanottaa nuori ryhmänjohtaja. Taustalla kaksi lasta, jotka pitelevät suomen lippua.
Lupauksenanto on aina juhlava tilaisuus.
Poika lusikoi kurpitsansiemeniä kurpitsalyhdyn suuhun.
Ei tainneet kurpitsalle omat "aivot" maistua...?
Lapset istuvat lattialla pelaamassa korttia, toiset lapset istuvat pöydän ääressä piirtämäss.
Vapaa-ajalla sai pelata korttia ja piirtää.
Lapset istuvat pöydän ääressä askartelemassa.
Alruunat alkavat muotoutua. Naatit tehtiin tuijan oksista.
Lapset istuvat pöydän ääressä. Edessään heillä on muistiinpanovälineet ja pienet mukit.
Mikähän taikajuoma tämä voisi olla?
Mies istuu tuolilla. Tyttö seisoo radiolähettimen edessä mikki kädessä.
Tässä lähetetään ääntä maailmalle.
Lapset istuvat jännittyneinä pöydän ympärillä.
JOTA-tapahtumassa Sahapakalla oli tunnelmaa.
Lapset ovat ulkona pöydän ympärillä. Pöydällä on retkikeittimiä.
Kohta päästään syömään!
Lapset istuvat pöydän ympärillä syömässä.
Priimaa pakkaa tulemaan kun itse tekee!
Lapset istuvat pöydän ympärillä. Pöydässä on juomatölkkejä sekä mukeja.
Kermakaljan valmistus käynnissä.
Muki, jossa vaahtoa ja kinuskikastiketta.
Tältä kermakalja näyttää, ja maistuu jännältä!
Lapset seisovat ulkona heinätukot ja porkkanat käsissään.
Viedään hirvinokalle vähän evästä.
Puuaita, jonka taustalla punainen mökki. Aidassa teksti Käpäkkälä sekä Kyypartion lippu.
Retkikohteemme pääportti oli koristeltu asiaankuuluvalla tavalla.
Kortti, jossa piirretyssä kuvassa viestitään radiopuhelimilla.
Tällaisia kortteja lähtee tapahtumaviikonlopun aikana Sahapakan radioasemalta maailmalle. Taakse täydennetään lähettäjän tiedot paikkakunnan säästä alkaen. Kortin on piirtänyt Jukka Eteläkari.

"Kaikki alkoi pöllön tuomasta kirjeestä..."

Kyypartio retkeili 15.-17.10.2021 Peuralinnassa, Saukkolammen rannalla, aivan Perhon rajalla. Retki toteutettiin Harry Potter -teemalla, eli retkikirje toimitettiin jokaisen partiolaisen postilaatikkoon. Mukana retkellä oli 7 sudenpentua ja 5 seikkailijaa sekä 1 samoaja.

Retkelle lähdettiin kirkon parkkipaikalta perjantaina 15.10. klo 18 laiturilta 9 ¾ Käpäkkälä Expressin kyydillä. Kun pääsimme perille retkikohteeseemme Käpäkkälään, eli velhojen ja noitien kouluun, kävimme läpi Käpäkkälän lait. Tämän jälkeen siirryimme päärakennukseen suorittamaan tupajaon. Aivan kuten Harry Potterin Tylypahkassa, myös Käpäkkälässä oppilaat jaettiin lajitteluhatulla neljään tupaan: Rohkelikkoon, Luihuiseen, Puuskupuhiin ja Korpinkynteen. Jokaiselle tuvalle myös valittiin ainakin yksi valvojaoppilas, jonka tehtävänä oli huolehtia että oma tupa noudattaa sääntöjä. Hyvästä käytöksestä tuvan oli mahdollisuus ansaita pisteitä, ja vastaavasti huonosta käytöksestä pisteitä saattoi menettää. Tervetuliaisseremonian jälkeen uusi sudenpentu antoi partiolupauksen, ja sai huivin. Seuraavaksi jokainen tupa sai yhden kurpitsan kaiverrettavaksi. Kurpitsoista valmistui huikeita lyhtyjä. Tämän jälkeen oli vuorossa iltanuotio, iltapala, iltatoimet ja nukkumaan meno mökkimajoitukseen.

Lauantaiaamuna heräsimme melkoiseen räntäsateeseen. Lukujärjestystä jouduimme hieman muuttamaan, ja aamupalan jälkeen aloitimmekin taikataikinasta alruunoiden muotoilemisen. Yrttiopin jälkeen tutustuimme taikajuomien maailmaan maistelemalla erilaisia limsoja ja yhtä mehua sokkona. Juoma piti tunnistaa, sekä keksiä sille jokin taikajuomalle tyypillinen vaikutus. 

Lounaan jälkeen pihaan ilmestyi Uusisalon bussi, ja lähdimme matkalle kohti tuntematonta määränpäätä. Bussi kurvasi lopulta Sahapakan vanhan riihen nurkalle, ja pian huomasimme olevamme keskellä kansainvälistä JOTA-partiotapahtumaa! Kyseessä on siis maailman suurin vuosittainen partiotapahtuma. Matti Lillvis sekä Risto Pölkki avasivat meille radioviestinnän maailmaa. Muutama partiolainen uskaltautui myös tarttumaan mikkiin, ja esittelemään itsensä yhteyden toisessa päässä olleelle. Oli todella jännittävä ja mielenkiintoinen vierailu radioaalloilla!

Palattuamme takaisin, jatkoimme koulupäivää huispauksen alkeilla. Huispaus on velhojen peli, jossa lennetään luudalla. Eli alkeet tarkoitti oman luudan tekemisestä. Luudanvarsia sai myös vuolemalla koristella mieleisekseen. Kun luudat olivat valmiina, siirryimme valvojaoppilaiden johdolla saunamökin edustalle. Jokaisen tuvan tehtävänä oli valmistaa itselleen päivällinen trangialla, eli retkikeittimellä. Keittimellä paistettiin jauhelihaa ja kasviksia, kiehautettiin nuudeleita sekä hartaudella haudutettiin makarooneja. Ruuan jälkeen toinen päiväretkellä ollut sudenpentu antoi partiolupauksensa, ja sai huivin kaulaansa. Sitten suunnattiin saunan rauhoittaviin löylyihin. Saunan jälkeen hämmästys oli suuri, sillä päärakennus oli muuttunut Kolmen luudanvarren baariksi. Jokainen sai sekoittaa itselleen Harry Potterin lempijuoman, eli kermakaljan (alkoholiton, makea juoma, jonka ohje on jutun lopussa). Tästä siirryimme suoraan iltapalaan, ja yllätykseksi saimme myös iltaohjelmaa: keksimme lyhyitä sketsejä, joita toisillemme esitimme. Lopuksi meille esiintyi vielä seikkailijoiden kuoro. Teimme vielä iltatoimet, ja kömmimme makuupusseihin. Unta ei tarvinnut kauaa houkutella.

Sunnuntai alkoi luonnollisesti aamupalalla. Seuraavana oli vuorossa taikaolentojen hoito. Jokainen sai kannettavakseen pari porkkanaa ja tukon heinää, ja veimme nämä lähistöllä olevien hirvinokkien (tunnetaan myös hirvinä) ruokintapaikoille. Tämän jälkeen tupa kerrallaan tutustuimme tähtitaivaaseen Stellarium-puhelinsovellusta apuna käyttäen. Sitten oli vuorossa vapaa-aikaa leikkiä ja pelata, kunnes keittiö oli saanut lounaan valmiiksi. Lounaan jälkeen oli ohjelmassa tavaroiden pakkaaminen, lähtökaakaot sekä luonnollisesti tupapisteiden laskeminen. Tarina ei kerro, mikä tupa voitti, sillä jokaisen tuvan pistepurkki oli ääriään myöten täynnä! Valvojaoppilaat jakoivat pisteet (eli karkit) tupansa oppilaille. Tämän jälkeen suuntasimme kotimatkalle.

Retkemme onnistui yli odotusten! "Yksin" emme tätä kuitenkaan tehneet. Kiitoksia partiolaisille ennakkoluulottomasta asenteesta, rohkeudesta sekä yhteistyöstä. Teitte retkestämme Retken! Kiitoksia huoltajille, että luotatte lapsenne pärjäämiseen leiriolosuhteissa. Kiitoksia myös viesteistänne: ne lämmittävät sydäntä. Kiitämme Parkkosia yllätys-nuotiopuista, Kyky dg:tä kattilan lainaamisesta, Reijo Uusisaloa turvallisesta kuljetuksesta sekä Erik ja Riitta Holmbergia, Matti Lillvisiä ja Risto Pölkkiä JOTA-tapahtumasta! Kiitos, kiitos, kiitos!


-Marjaana & Tiina /Kyypartio ry

Ja jotta retkemme sisältö avautuisi kaikille lukijoille vielä paremmin, tässä muutama linkki:

 

Kuka on Harry Potter?

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter

Mikä on JOTA?

https://www.partio.fi/lippukunnille/partio-ohjelma/juhlat-ja-tapahtumat/jota-joti/

Mitä siihen kermakaljaan oikein tulee?

https://www.soppa365.fi/reseptit/juhli-ja-nauti-juomat/kermakalja

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset