Rohkeasti ja luottavaisin mielin uuteen vuoteen

Seurakunnat
Kyyjärven kappeliseurakunta
Kaisa Tamminen
Kyyjärven kirkko ja sankarihaudat jouluaamuna

Rohkeasti ja luottavaisin mielin uuteen vuoteen

Vietimme 19.12.21 kirkossa itsenäisen seurakuntamme päätösjuhlaa. Halusimme tuolloin nostaa esiin kyyjärveläisyyttä. Seurakunnan omat työntekijät olivat toimittamassa jumalanpalvelusta. Sen päätteeksi kuoro esitti Esteri Noposen sanoittaman laulun ”Tyhjä ois joulumme”. Päätösjuhlassa kuoro lauloi Kotikirkkokantaatin, jonka sanat on kirjoittanut Annikki Kujala. Molemmat laulut on säveltänyt entinen kanttorimme Jari Kuusi.

Kotikirkkokantaatin sanoituksessa kerrotaan, miten Kyyjärven kirkkoa aikanaan rakkaudella rakennettiin Könkkälän mäelle.

               ”Keskelle kylää, paikkaan kauneimpaan, päin päivää nousi risti loistamaan.                                               Korkeat seinät hohti valkeuttaan.”

Kantaatin sanat seuraavat toisaalta kirkkovuoden sanomaa. Toisaalta siinä kerrotaan, miten kirkko ja seurakunta ovat monella tavalla mukana ihmisen elämässä: kasteessa, konfirmaatiossa, avioliittoon vihkimisessä ja hautaan siunaamisessa.

Kun Kyyjärven kirkkoa rakennettiin, peruskiveen muurattiin kuparilieriössä perustamisasiakirja. Asiakirja päättyy sanoihin: ”Julistakoon tämä Herran temppeli ikuista armoa ja totuutta sukupolvesta toiseen”.

Nyt Kyyjärven itsenäistä seurakuntaa ei enää ole. Olemme tilanteessa, jota moni meistä suree. Niin suurella vaivalla oma seurakunta aikanaan perustettiin ja kirkko rakennettiin. Jouduimme luopumaan itsenäisyydestä. Tuo päätös ei ollut helppo meille luottamusmiehille. Kuitenkin seurakunnan taloudellinen tilanne pakotti meidät suostumaan siihen. Kun seurakuntamme väkimäärä on jatkuvassa laskussa, kirkollisvero ei tulevaisuudessa riitä kattamaan kuluja.

Olen kuullut sanottavan, että vietimme seurakuntamme hautajaisia. Haluan kuitenkin sanoa teille, että ei. Seurakuntamme ei ole kuollut. Me olemme seurakunta, sinä ja minä. Kun me toimimme, seurakunta elää. Seurakunta ei ole vain paikka, josta käymme hakemassa jonkun työntekijän palveluksia. Me seurakunnan jäsenet olemme yhteisö. Voimme tehdä seurakunnassa asioita omien voimiemme mukaan, voimme kantaa vastuuta ja käyttää tiloja. Kiitos teille kaikille, jotka olette tähän saakka vapaaehtoisesti palvelleet Kyyjärven seurakuntaa. Kiitos rukous- ja raamattupiiriläisille, lähetystyön ja diakonian aktiiveille, kuorolaisille, luottamusmiehille, suntiota tuuranneille ja kaikille muillekin, jotka ovat käyttäneet aikaansa ja osaamistaan kirkossamme. Kiitos kaikille teille, jotka olette uskollisesti jaksaneet tulla toimintaan mukaan. Toivottavasti seurakuntalaisten osallisuus jatkuu edelleen.

Vaikka hallinto siirtyi vuodenvaihteessa Saarijärvelle, seurakunnan elämä jatkuu. Älä siis pelkää. Yhä Kyyjärven kappeliseurakunnassa julistetaan ikuista armoa ja totuutta. Kirkko jakaa sakramentteja sekä toimii muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi.

Pienessä seurakunnassa työntekijät ovat olleet minimissä. Meillä on ollut koulutettu ja ammattitaitoinen työntekijäporukka. Haluan kirkkovaltuuston puheenjohtajana kiittää Tarjaa, Riittaa, Juhaa ja Minnaa. Olette jokainen hoitaneet työtehtäväänne uskollisesti ja sitoutuneesti. Olette olleet hyvin joustavia. Ette ole tuijottaneet tarkasti omaa toimenkuvaanne, vaan olette tarttuneet toimeen, kun sitä on tarvittu. Minun silmissäni yhteistyö välillänne on näyttänyt sujuvalta. Olette paikanneet toisianne, kun on ollut tarve. Keskuudessanne on hyvä henki ja huumori on varmasti auttanut haastavissa tilanteissa. Lämmin kiitos teille kaikille!

Työ voi olla yksinäistä ja raskasta, kun ei ole oman ammatin edustajia vertaistukena. Laajentuneessa seurakunnassa jokaisella työntekijällä on useita kollegoja. Tiimityön kautta luovuus, ideointi ja jaksaminen lisääntyvät. Se tuo hyvinvointia työntekijöille ja heijastuu varmasti positiivisesti seurakunnan toimintaan.

Olin iloinen siitä, että Saarijärven kirkkoherra hyvin painokkaasti lupasi, että meillä tulee yhä olemaan oma pappi. Kun papilla ei ole hallintotehtäviä, hän voi käyttää aikaansa perustehtävään, siis toimintaan seurakuntalaisten keskellä. Meillä on myös diakoni, kanttori ja suntio. Karstulan kappeli tulee olemaan toimintaparimme, joten työntekijöiden panosta jaetaan tarpeen mukaan Karstulan kanssa.

Olen monia vuosia surrut sitä, että meillä ei ole ollut työntekijää lapsityön ja nuorisotyön saralle. Erityisesti nuorten kosketuspinta seurakuntaan on jäänyt kovin vähäiseksi. Syyspuolella rippikoululaisille on jo järjestetty toimintaa nuorisotyöntekijöiden toimesta. Eräs nuori kertoi: ”Olin muuten nuortenillassa. Pakko myöntää, että siellä oli tosi mukavaa”. Ajatella, jos nuoremme voisivat heille kohdistetun toiminnan ansioista jopa viihtyä seurakunnassa. Jospa heitä tavoitettaisiin rippikoulun jälkeenkin ja saataisiin viipymään seurakunnassa aikuisuuteen asti. Jospa toisinaan näkisimme kirkon penkissä nuoria perheitä.

Edessämme on muutoksia, joihin tottuminen varmasti vaatii aikaa. Meillä on kuitenkin yksi hyvä etu. Saarijärvellä on kertynyt jo 14 vuotta kokemusta kappeliseurakunnista. Niinpä pääsemme mukaan jo kokeiltuun kuvioon. Kyyjärveltä lähtee neljä henkilöä Saarijärven kirkkovaltuustoon edustamaan meitä.

Lähiaikoina saamme tarkempaa informaatioita toiminnasta ja muutoksista. Uskon vakaasti, että kun aktiivisesti osallistumme oman kappeliseurakuntamme toimintaan, sitä täällä myös järjestetään. Jumalanpalvelukseen on mahdollisuus päästä yli 40 kertaa vuodessa, kerran kuukaudessa kirkon ovet ovat kiinni. Tuolloinkin on varmasti mahdollisuus järjestää hartaushetki kirkossa vapaaehtoisten voimin.

Kirkko seisoo vakaasti kylämme keskellä Könkkälän mäellä muistuttamassa, että seurakunta toimii yhä. Jumala toimii. Hänen puoleensa saa kääntyä kaikissa asioissaan.

               ”Uskoa, toivoa, rakkautta lisää. Kirkkosi anna kunniaasi kirkastaa.                                                               Niin että risti voisi tietä näyttää lähemmä rakkauden Jumalaa.                                                                     Päin taivaan korkeutta, lähemmä rakkauden Jumalaa.”        

Siunauksellista uutta vuotta kaikille kyyjärveläisille

toivottelee Kyyjärven viimeinen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Tamminen                                 

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset