"Lahjoita mulle tulevaisuus" Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 6.2.

Seurakunnat
Kyyjärven kappeliseurakunta
Riitta Kytölä
Nuorella pojalla on suun päälle maskin muotoon kirjoitettu teksti: Anna mulle tulevaisuus.

"Lahjoita mulle tulevaisuus" Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 6.2.

Korona-pandemia on koetellut erityisesti lapsia ja nuoria koko maailmassa!
Ongelmat ovat erilaisia Suomessa ja esimerkiksi Afrikan katastrofialueilla.
Tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan erityisesti 15-19 -vuotiaita nuoria Suomessa ja mm. Etelä-Sudanissa.

Poikkeuksellisissa oloissa monen suomalaisen nuoren kokema hätä, ahdistus ja yksinäisyys jäävät maskin taakse piiloon. Ongelmat näkyvät masennuksena, uupumuksena ja toivottomuutena. Näitä oli näkyvissä jo ennen pandemiaa, mutta sen myötä tilanne on vielä pahentunut. Esimerkiksi etäkoulu aiheuttaa monille haasteita. Jotkut ovat jo tippuneet kelkasta, toiset roikkuvat vielä kyydissä. Myös koulukiusaaminen kertoo nuorten pahasta olosta.

Keräysvaroilla lasten ja nuorten keskus kehittää matalan kynnyksen palveluita tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia.  Etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa laajennetaan uusille paikkakunnille ja uutuutena tulee myös Koulusaapas kouluihin. Se tarkoittaa mm. turvallisia aikuisia välitunneille ja vaikkapa koulumatkoillekin lisäkorviksi ja turvaksi. Keräysvaroilla kehitetään myös Moottoripaja - ja Perheystävä-toimintaa.

Afrikassa, mm. Ugandassa ja Etelä-Sudanissa koulut menivät kokonaan kiinni. Etäkoulumahdollisuutta ei ollut. Liikuttava video etelä-sudanilaisesta Samuelista kertoo, miten Samuelin koulunkäynti pakolaisena Ugandassa loppui koulun koronasulkuun. Palattuaan kotimaahansa Etelä-Sudaniin jotkut Samuelin ystävät jatkavat koulunkäyntiä , mutta Samuelilla ei ole varaa maksaa kouluun liittyviä kuluja. Nyt 18-vuotiaana hän etsii ja tekee pätkätöitä, joista suunnittelee säästävänsä koulunkäyntiin. Halu ja into koulunkäyntiin olisi kova! Välillä hän kertaa Ugandassa koulussa oppimiaan asioita vanhoista vihoistaan. Samuelin äiti on yksinhuoltaja. Silloin, kun Samuelin sisaruksilla ei ole ruokaa, hän ostaa koulunkäyntiin keräämillään säästöillä heille syötävää ja sanoo äidilleen:"Älä, äiti, huoli". Kuka äiti tai isä meistä pystyisi kuivin silmin tällaista näkemään? Ei pysty Samuelin äitikään.

Keräysvaroilla Etelä-Sudanissa tuetaan perheiden ruokaturvaa ja toimeentulomahdollisuuksia sekä avustetaan käteisavustuksilla Ugandasta palanneiden lasten ja nuorten koulukuluissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen tv:ssä sunnuntaina 6.2. kello12. Ja koskettavat videot ovat katsottavissa Ylen kanavilla, Yle Areenassa sekä osoitteessa Youtube.com/yhteisvastuu avauspäivästä sunnuntaista lähtien.

Kyyjärven kirkossa Yhteisvastuun avausjumalanpalvelus alkaa kello 14. Tervetuloa kirkkoon!

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset