Aikamatkalla 70 vuoden taakse ja takaisin
Olympiatulen kulku Utsjoelta Helsinkiin vuonna 1952 yhdisti silloin ihmisiä. Sama ilmiö oli ilmassa Kyyjärvellä 14.7.2022, kun Kyyjärvellä uusittiin olympiatulen kulku Perhon rajalta Karstulan rajalle. Reitti mukaili 70 vuotta sitten juostua reittiä, pituudeltaan 26 kilometriä ja vuonna 1952 osuuksia oli 26. Soihdunkantajiksi valittiin vuonna 1952 paikkakunnan urheilijoita.
Tapahtumaa oli seuraamassa tuhansia ihmisiä sekä reitinvarrella että urheilukentällä.
14.7.2022 uusitussa soihtuviestissä juoksijoita oli 35, osuuksien pituuden vaihdellessa 500 metristä kilometriin. Tapahtuman järjestämisen päävastuun Kyyjärven Kyvyssä kantanut Hannu Kalliojärvi kokee onnistumista siinä, että lukuisten puhelinsoittojen jälkeen juoksuosuuksille saatiin 1952 juosseiden jälkeläisiä ja sukulaisia.
- Näen, että he halusivat omalla panoksellaan olla mukana ikuistamassa historiaa, aikamatkalaisina, Hannu Kalliojärvi kertoo.
Mistä ajatus soihtuviestin järjestämiseen lähti liikkeelle?
- Kauan seuratyössä olevat aktiivit puhuivat Olympiatulesta ja siitä, että se on yöpynyt Kyyjärvellä. Samaan aikaan urheiluseura tiedosti, että kentän vihkiäisistä tulee kuluneeksi 70 vuotta. Tämä on sen luokan merkkipaalu, ettei sitä voitu ohittaa, Hannu toteaa.
Kyyjärven urheiluhistoriassa on tapahtunut paljon merkittäviä asioita vuosien aikana, urheilumenestysten ja tapahtumien järjestämisen osalta. Se, että soihtuviesti uusitaan vuosikymmentenkin jälkeen, on selkeä viesti nykysukupolville historian merkityksestä. Tapahtuma herätti kiinnostusta myös Jarmo Ruhasessa, joka on urheiluhistorian tutkija. Hän on selvitellyt soihtuviestiin liittyviä asiakirjoja tutkimalla Helsingin kaupungin arkiston asiakirjoja. Kyyjärveläisten soihtuviestiin osallistuneiden kuvatunnistus selvensi Jarmo Ruhaselle muutamien kysymysmerkillä olevien juoksijoiden nimet.
Eila Hänninen ja Seija Hietalaakso ovat tuttu kaksikko Kyvyn tapahtumissa. He olivat 70 vuotta sitten mukana olympiatulta vastaanottamassa Kyyjärven uudella urheilukentällä.
- Kentälle naisten piti pukea valkoinen merimiespusero ja sininen hame. Samoin miesten piti pukeutua merimiespuseroon ja sinisiin housuihin. Vaatteista oli silloin pula, eikä niitä ollut helppo saada, Seija Hietalaakso muistelee tuota aikaa.
- Väkeä oli paljon paikalla, kun soihtu saapui Varma Saramäen kuljettamana kentälle, Seija kertoo.
Kyyjärven urheilukenttä valmistui olympiatulen soihtuviestiin
Kun tieto olympiatulen saapumisesta Kyyjärvelle 1952 tuli silloiselle Kyvyn puheenjohtajalle, kasvoi urheiluseuralla huoli siitä, ettei urheilukenttä ollut valmis. Kentän suunnitelmat olivat vaiheessa. Kun suunnitelma saatiin valmiiksi, kenttää olivat tekemässä lukuisa joukko talkoolaisia. Kyyjärven urheilukentän vihkiäisiä vietettiin samalla, kun olympiatuli saapui 1952.
Soihtuviestin uusintatapahtumaan osallistuneet Pekka Jukkala ja Matti V. Tamminen saivat Kivijärveläisen kansanedustaja Anne Kalmarin ojentamana Olympiakomitean myöntämät kunniakirjat kunnianosoituksena arvokkaasta työstä suomalaisen olympiaurheilun hyväksi.
Lisäksi heille luovutettiin Kalliojärven ja Kyrönlahden ojentamana Olympiakomitean puolesta kirja: Sadan Vuoden Olympiadi-Suomalaisen olympialiikkeen historia.
Tänään koemme suurta juhlan tuntua. Meillä on joukossamme kaksi soihdunkantajaa, jotka olivat tuolloin 70 vuotta sitten mukana kantamassa olympiatulta. On ilo ja kunnia ojentaa teille Pekka Jukkala ja Matti V. Tamminen nämä kunniakirjat. Toivotaan, että kipinä syttyisi yleisurheilun nosteen myötä seuraaville sukupolville, Anne Kalmari sanoo.
Olympiatulen synty
Tuli, soihtu ja soihtuviesti ovat kuuluneet jo antiikin Olympian kisoihin. Tuli symboloi uutta aikaa.
1952 helmikuussa päätettiin, että Kreikan Olympos-vuorelta ja Lapin keskiyön auringontulet yhdistetään. Olympian lehdon tuli sytytettiin 25.6. Se tuotiin Olympiasta Ateenaan soihtuviestinä, josta SAS:n lentokoneella Tanskan Ålborgiin, Kööpenhaminaan, lautalla Ruotsin Malmöön ja juosten Ruotsin halki Haaparannan ja Tornion rajalle.
Toinen tuli sytytettiin Pallastunturilla Taivaskerolla 6.7. keskiyön auringon alla. Sieltä se tuotiin Kittilän ja Rovaniemen kautta Tornioon, missä Hellaan ja keskiyön auringon tulet yhtyivät. Tästä olympiatulen matka jatkui Kemiin, Ouluun ja Kokkolan kautta kohti Kyyjärveä, jossa olympiatuli myös yöpyi.
Olympiatuli saapui Olympiastadionille suunnitellusti 19.7. kaikkiaan 1 680 henkilön kuljettamana ja lukuisten eri paikkakuntien läpi kulkeneena. Stadionilla olympiatulen sytyttivät juoksijalegendat Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen.
Olympialaisten avajaisissa oli mukana myös kyyjärveläisiä, joukossa Pekka Jukkala.
Pekka Jukkala:
- Kyyjärvellä oli silloin kesäinen heinäkuun päivä. Väkeä oli paljon, ainakin 4 000 ihmistä. Soihtua kantamaan oli innokasta porukkaa, juoksemaan kilometrin verran kukin. Itsekin olin pitäjän kisoissa juossut keskimatkoja. Karstusen Allan oli kova hiihtäjä ja hänellä olikin viestin ensimmäinen osuus.
- Suunnitelmissa oli kaksi tai kolme eri reittiä kuljettaa olympiatuli valtakunnan halki. Onneksi soihdun kulku tuli tänne, rannikkoreittiä pitkin.
- Olympiasoihtu oli visakoivuvartinen ja siinä oli hopeinen yläosa, jossa tuli paloi, Pekka muistelee.
- Reitin varrella oli kilometrikaupalla pyöräilijöitä ja autoilijoita, kyllähän se hienolta tuntui.
- Kyllähän minä tämän matkan vielä juosta jaksan, naurahtaa Pekka Jukkala ottaen samalla muutaman juoksuaskeleen.
Matti Tamminen:
- Enemmän oli silloin porukkaa, kun tuli saapui kentälle. Olen jo 94 vuotias ja näin me vanhat vain jaksetaan mennä, Matti kertoo astellessaan Jukkalan Pekan rinnalla urheilukenttää ympäri.
Kunniakierroksen urheilukentällä soihdun kanssa kiersivät myös Kyösti Lintulahti sekä Alpo Viitala yhdessä tapahtumaan osallistuneiden nuorten juoksijoiden kanssa. Heikki Hännisen johdolla soihtuviesti jatkoi matkaa kohti sankarihautausmaata, jossa kunniavartioon ehtivät tapahtuman alkuunpanijat Esa Kyrönlahti sekä Hannu Kalliojärvi. Sankarihaudalta viestiosuutta jatkoi Miika Hämynen. Viimeisen soihtuviesti osuuden Kyyjärven kunnan puolella juoksi Tuovi Ahola, joka ojensi soihdun Olli Möttöselle Kyyjärven ja Karstulan rajalla.
Juoksujärjestys soihtuviestissä 14.7.2022:
Hannu Karstunen
Esa Lintulahti
Eero Löytönen
Ari-Pekka Tuukkanen
Sirpa Paloniemi
Markus Korte
Kalevi Jääskeläinen
Hanna Pölkki
Osmo Kemppainen
Aarre Mäntynen
Sami Mäntynen
Tiina Pelkonen
Niko Lahtinen
Riikka Uusisalo
Elias Korpeinen tuo kentälle
kentällä 1 kierros Matti V Tamminen ja Pekka Jukkala kiertää yhdessä kentän
kentällä 1 kierros Alpo Viitala ja Kyösti Lintulahti ja kyyjärveläiset nuoret
Heikki Hänninen lähtee kentältä
Miika Hämynen
Ahti Ruuska
Anna Kainu
Tommi Kotka
Satu Pannula & Antero Parkkonen
Jere Huumarkangas
Antti Lintulahti
Roope Walden
Rainer Sillanpää
Hannu Kalliojärvi
Teuvo Maukonen
Esa-Pekka Bergman
Lauri Latvala
Tuovi Ahola
Olli Möttönen
Juttu olympiatulen kulkemisesta on julkaistu paikallislehdessä heinäkuussa 2022