Tervetuloa konserttiin!
Valoisia klassikoita ohjelmasta:
"Ohjelman aloittava Mozartin (1756-1791) pianosonaatti kuuluu hänen varhaisimpien, 1770-luvun puolivälissä julkaistujen sonaattiensa joukkoon. Tämän sonaatin Mozart sävelsi oleskellessaan työasioissa Münchenissä.
Tšekkiläinen František Drdla (1868-1944) oli kuuluisa viulisti, joka saavutti mainetta kevyemmän klassisen musiikin säveltäjänä.
Hänen alun perin viululle ja pianolle säveltämänsä kappale Muisto toimii tässä ohjelmassa johdantona romantiikan ajan teoksiin.
Unkarilainen Franz Liszt (1811-1886) puolestaan oli 1800-luvun taidemusiikin keskeisimpiä hahmoja, legendaarinen pianovirtuoosi ja edistyksellinen säveltäjä. Hänen tunnetuimmat sävellyksensä edustavat romantiikan aikakautta. Tässä ohjelmassa kuultava Consolation (Lohdutus) sopii hiljaisine mietteineen hyvin esitettäväksi kirkossa.
Liebestraum nr. 3 (Lemmenunelma) on yksi Lisztin tunnetuimmista sävellyksistä. Sen nocturne-tunnelmien taustalla olevassa runossa O Lieb’ , so lang du lieben kannst pohditaan rakkautta ja haavoittuvuutta.
Neljän ”Unohdetun valssin” sarja syntyi jo iäkkään Lisztin kynästä. Musiikista löytyy niin nostalgiaa kuin ironiaakin.
Jean Sibeliuksen (1865-1957) aikoinaan usein väheksytty pianotuotanto on kokenut suuren arvostuksen nousun viime vuosikymmeninä.
Sibelius itse uskoikin pianistien löytävän sävellyksensä. Kukkakuvien kokoelma on kenties saanut innoitusta Ainolan puutarhasta.
Kaunokki avaa sarjan kiitämällä vauhdilla yli valkoisten koskettimien. Neilikassa on kuultu tanssiaismuistoja. Iiris soi hieman arvoituksellisena mollissa. Akileijassa kuljetaan kesäisissä tunnelmissa ja sarjan päättää Kellokukka, joka tyyliltään muistuttaa Sibeliuksen improvisointitaidoista.
Jyväskylässä muusikkoperheeseen syntynyt Ilmari Hannikainen (1892-1955) oli aikansa paras suomalainen pianisti ja tunnettu pedagogi, joka myös sävelsi pianolle sekä opiskelijoille että konsertteihin tarkoitettuja teoksia.
Erkki Melartinin (1875-1937) laaja sävellystuotanto kattaa lähes kaikki musiikinlajit. Hän toimi myös mm. Helsingin musiikkiopiston (myöhemmin konservatorio ja Sibelius-Akatemia) johtajana ja sävellyksenopettajana. Kaksi joutsenta on esimerkki Melartinin varhaisesta pianotyylistä.
Emmanuel Chabrier (1841-1894) oli ranskalainen romantiikan ajan säveltäjä. Hänen musiikkinsa luokitellaan kuitenkin jo impressionistiseksi.
Säveltäjänä itseoppinut Chabrier loi omintakeisella tyylillään tietä tuleville moderneille virtauksille ja hänen musiikkiaan ihailivat monet säveltäjät.
10 Pièces pittoresques -kokoelma (josta ohjelman kappaleet ovat) herätti jo ensiesityksissään ihastusta ja kuuluu ranskalaisen pianomusiikin suuriin klassikoihin.
Illan Laukaassa syntynyt pianisti aloitti musiikkiopinnot yksityisesti ja opiskeli 10-vuotiaasta alkaen Keski-Suomen konservatoriossa.
Pitkäaikaisimmat opettajat olivat Nijole Kasperaviciute, Leea Isotalo ja German Danileiko, jonka johdolla hän suoritti pianonsoiton A-kurssitutkinnon ja opettajan jatkotutkinnon. Hän opiskeli myös lyhyempiä aikoja Saksassa ja oli yhden lukuvuoden opiskelijavaihdossa Prahan musiikkiakatemiassa.
Pianonsoitonopettajana ja muusikkona hän on toiminut Keski-Suomen alueella opintovuosistaan lähtien. "