Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelu on edennyt sujuvasti

Työ ja yrittäminen
Teija Uitto-Kohonen
Kyyjärven kunta
Teija Uitto-Kohonen
Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelu on edennyt sujuvasti

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelu on edennyt sujuvasti

Tavoitteena on saada kuntiin lähipalvelua kasvokkain. Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä.

Työllisyydentehtävät hoitavalla alueella tulee olla vähintään 20 000 henkilön työvoimapohja. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa (Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski) ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Työllisyysalue on tarkoitus perustaa kuntien välisellä sopimuksella. Sopimuksessa sovittaisiin mm. työllisyysalueen hallinnosta, päätöksenteosta ja yhteistoiminnan taloudenpidon periaatteista. Työllisyysaluetta johtaisi työllisyysaluelautakunta, johon tulisi edustus jokaisesta kunnasta.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen toteutuessa Äänekosken kaupungille siirtyy liikkeenluovutuksella TE-toimiston, ELY-keskuksen ja KEHA-keskuksen henkilöstöä arviolta 64 henkilötyövuotta. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen vuoden 2025 alustava talousarvio noin 9,5 miljoonaa euroa. Kulujen kattamiseen osallistuu kaikki mukana olevat kunnat.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelulla tavoittelemme alueelle työllisyydenhoitoon aitoa lähipalvelumallia. Tämä tarkoittaa sitä, että osa siirtyvästä henkilöstöstä työskentelee kunnissa ja palvelua saa kasvotusten. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella on työttömiä työnhakijoita vajaa 4 000 henkilöä.

Muutosta valmistellaan kunnissa nyt vauhdilla. Tällä viikolla kuntien välistä sopimusta ja järjestämissuunnitelmaa käydään läpi valtuustojen iltakouluissa. Kaikissa 13 kunnan valtuustoissa tehdään päätös yhteistoiminta-alueen perustamisesta lokakuun aikana. Jos kunta ei lähde mukaan Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueeseen, se voi jäädä odottamaan valtioneuvoston päätöksentekoa siitä, mihin työllisyysalueeseen kunta liitetään.

Valtioneuvoston päätökset työllisyysalueista saadaan helmikuun 2024 loppuun mennessä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset