Vapaaehtoinen pelastuspalvelu = Vapepa

Vapaa-aika
SPR / Kyyjärvi
Tanja Kyrönlahti
vapaaehtoisten järjestö

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu = Vapepa

Vapepa on suomalainen vapaaehtoistyöhön perustuva yli 50 järjestön yhteenliittymä, jossa koulutetut hälytysryhmät tukevat viranomaisia.

Vapepan verkosto kattaa lähes koko Suomen. Verkostossa on 1 500 hälytysryhmää ja noin 10 000 vapaaehtoista. Toimintaa rahoittavat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus sekä Suomen Punainen Risti (SPR), joka toimii yhdysjärjestönä ja koordinoi toimintaa. Muita koordinaatiojärjestöjä ovat Suomen Meripelastusseura (SMPS) ja Suomen Lentopelastusseura (SLPS).

Kyyjärvi kuuluu pohjoisen Keski-Suomen paikallistoimikuntaan, johon kuuluvat lisäksi Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Pihtipudas ja Viitasaari. Vapepa on kaikille avoin järjestö ja toimintaan voi tulla mukaan jokainen, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla. Vapepan jäsenjärjestöt järjestävät koulutuksen kaikille vapaaehtoisille.  Vapepa-järjestöt toimivat yhdessä, jotta jokaisen järjestön osaaminen pystytään hälytystilanteessa hyödyntämään hädässä olevan ihmisen auttamiseksi. Hälytystilanteessa vapepalaiset johtavat omaa toimintaansa.

Mikä on paikallistoimikunta? Se on tärkein osa Vapepa-koordinaatiota. Häiriötilanteet tapahtuvat aina jonkin paikallistoimikunnan alueella ja häiriötä ratkovat ensisijaisesti aina oman alueen toimintaryhmät ja vapaaehtoiset. Paikallistoimikunnan tulisi siten tuntea alueensa toimijat ja muut vapaaehtoisessa auttamistyössä saatavilla olevat oman alueensa resurssit. 

Paikallistoimikunta turvaa alueellaan toiminnan jatkumista ja kehittymistä tuomalla ajankohtaiset aiheet ja suunnitelmat esiin Vapepan maakuntatoimikunnalle, valmiuspäällikölle ja muille alueelliselle yhteistyötahoille (viranomaiset, kunnat).

Paikallistoimikunnalla on tärkeä rooli alueellisen toiminnan järjestäjänä, yksittäisen vapaaehtoisen ja toimintaryhmän auttamisvalmiuden ylläpitäjänä sekä monen eri tason alueellisen yhteistyön rakentajana.

Tiesitkö, mitä tapahtui muoniolaiselle viisivuotiaalle tytölle vuonna 1964? Vapepa historia


KUTSU vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille yksityisille I seuroille I yhdistyksille
Kivijärvellä järjestetään paikallisjärjestön tapaaminen torstaina 22.2. klo 18, paikkana Kivijärvi-talo. 
Lisätietoja: Vapepa pohjoisen Keski-Suomen paikallisjärjestön puheenjohtaja Tanja Kyrönlahti I puh. 040 5167 366

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset