Toiminta alkoi valtakunnallisena pelastuspalveluna, jonka toimikunnissa istuivat sekä viranomaiset että vapaaehtoiset. Ensimmäisenä toimintavuonna perustettiin useimmat läänintoimikunnat ja 170 paikallistoimikuntaa.
Toiminnan perusta on auttamishaluiset, aikaansa ja voimavarojansa satsaavat vapaaehtoiset. Viranomaisten on tunnettava Vapepan toiminta, jotta sitä osataan hyödyntää. Auttamishaluisten kansalaisten ja järjestöjen vapaaehtoisten tulee tietää Vapepasta, jotta he osaisivat tulla mukaan toimintaan. Yhteyttä verkoston toimijoiden välillä on jatkuvasti ylläpidettävä kaikilla tasoilla hälytysryhmien välisestä toiminnasta valtakunnan tason yhteydenpitoon — virallisemmin ja epävirallisemmin. Yhteisen tekemisen perusta on toistemme tunteminen.
Mikä on Vapepa?
”Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, eli Vapepa, on yli 50 järjestön ja yhteistyötahon muodostama verkosto vapaaehtoisia auttajia. Vapepa tukee viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Vapepa hyödyntää järjestöjen erityisosaamista. Erityisen tunnettu Vapepa on kadonneiden etsinnöissä. Vapepa-verkosto toimii maalla, vesillä ja ilmassa. Vapepaan kuuluvien järjestöjen koulutetut vapaaehtoiset ovat aina valmiina auttamaan ympäri Suomen.”
Vuosi 2023 numeroiden valossa
Hälytysmäärän sekä eri hälytystehtävien jakauman suhteen vuonna 2023 palattiin ”normaaliin” vuoden 2022 jälkeen, jolloin Ukrainasta paenneiden auttaminen nosti erilaisten ensihuollollisten tehtävien määrää.
Viime vuonna Vapepa hälytettiin 453 viranomaisen tueksi.
Auttamistilanteista 221 oli etsintöjä ja 123 ensihuoltoa. Valmiushälytyksiksi jäi 87 hälytystä. Eri tehtävien yhteydessä autettiin lähes 3700 ihmistä. Auttamistilanteisiin osallistuneiden lähes 5600 vapaaehtoisen toimesta kertyi viranomaisen tueksi liki 20 000 tuntia vapaaehtoistyötä.
Vuoden 2023 lopussa Vapepan hälytysryhmissä oli yli 13000 hälytettävää. Määrä kasvoi noin 700 hälytysryhmäläisellä edellisvuoteen verrattuna.
Hälytysryhmiä oli 36 eri järjestöllä. Näistä vajaalla 20 järjestöllä oli hälytysryhmiä kattavasti läpi Suomen, kun lopuilla hälytysryhmätoiminta Vapepassa painottui muutamille alueille. Kaikkiaan 17 eri järjestöllä oli hälytysryhmissä yli 100 vapaaehtoista.
Mikä on OHTO?
OHTO – Vapaaehtoisten valtakunnallinen hälytysjärjestelmä
OHTO hälytysjärjestelmään kirjautumiseen ohjeet ja hälytykseen vastaaminen.