Perhehoitajaa tarvitaan silloin, kun lapsi syystä tai toisesta ei pysty asumaan vanhempiensa kanssa. Tarve voi olla lyhyt- tai pitkäaikainen. Perhehoitajat tarjoavat lapsille kodissaan ympärivuorokautista hoivaa, kasvatusta, turvaa ja välittämistä.
– Se on tavallista elämää ja arkea, kertoo Annikki, joka on vuodesta 1996 lähtien toiminut lyhyt- ja pitkäaikaisena perhehoitajana ja tukiperhevanhempana sekä vuodesta 2009 myös uusien perhehoitajien valmentajana.
Kaikki perhehoitajat valmennetaan tehtäväänsä
Keski-Suomen hyvinvointialueen perhehoitoyksikkö Koivikko rekrytoi ja valmentaa perhehoitajia. Kaikki perheet käyvät noin puolen vuoden mittaisen PRIDE-ennakkovalmennuksen. Vielä valmennuksen aikana ja sen jälkeenkin perheellä on mahdollisuus miettiä omaa halukkuuttaan ja valmiuttaan ryhtyä perhehoitajaksi.
– Ennakkovalmennuksen aikana tehdään muun muassa erilaisia tehtäviä, jotka auttavat pohtimaan omaa perhehoitajuutta. Vasta valmennuksen jälkeen tehdään päätöksiä. Perhehoitajuuden alkaessa alkaa oppiminen. Jokainen lapsi on erilainen ja jokainen lapsi opettaa, Annikki toteaa.
Perhehoitajalta edellytetään aikaa, halua ja kykyä kiintyä lapseen sekä yhteistyökykyä toimia lapsen läheisverkoston ja viranomaisten kanssa. Perhehoitajana toimiessaan perheet saavat tehtäväänsä tukea ja koulutusta.
– Perhehoitajana et ole yksin. Sosiaalityöntekijältä ja tiimiltä olen aina saanut tukea, kun olen tarvinnut. Jos perhehoitaja haluaa ottaa tukea ja apua vastaan, sitä on saatavilla tänä päivänä erittäin hyvin, Annikki selventää.
PRIDE-valmennuksen tavoitteena on taata kaikille sijaisperhettä tarvitseville lapsille mahdollisuus päästä hyvin valmentautuneeseen perheeseen sekä turvata sijoituksen jatkuminen niin kauan, kuin se on lapsen kannalta tarpeellista.
– Perhehoitajana on laitettava itsensä ja omat tunteensa peliin ja se on sallittua. Kun olet käynyt valmennuksen ja osaat paneutua toisen asioihin ja olla empaattinen, niin kyllä pärjäät perhehoitajana, tiivistää Annikki reilun 60 lapsen ja nuoren perhehoitajuuden kokemuksella.
Perhehoitajan tulee olla vähintään 25-vuotias, ja hän voi olla yksin asuva henkilö tai pariskunta. Perhehoitajille maksetaan palkkiota ja kulukorvausta.
Perhehoitoa kehitetään yhdessä perhehoitajien kanssa
Keski-Suomen hyvinvointialueella kehitetään perhehoitoa yhdessä perhehoitajien kanssa. Vielä kevään aikana käynnistetään lyhytaikaisen perhehoidon kehittäjäryhmä.
Sinustako perhehoitaja lapselle tai nuorelle? – Tervetuloa etäyhteyksin toteutettavaan infotilaisuuteen tiistaina 26.3. klo 17–19
Infotilaisuuteen osallistuminen ei sido sinua tai perhettäsi mihinkään, vaan voit tulla kuuntelemaan infoa perhehoitajuudesta. Infotilaisuudessa valmentajat kertovat lastensuojelun perhehoitajana ja sijaishoitajana toimimisesta sekä valmennuksista. Voit myös kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä. Seuraava perhehoitajille tarkoitettu PRIDE-ennakkovalmennus alkaa huhtikuussa 2024.
Ilmoittaudu tilaisuuteen maanantaihin 25.3.2024 klo 16 mennessä Perhehoitoyksikkö Koivikkoon osoitteeseen perhehoitokoivikko(at)hyvaks.fi.
Lisätietoja
- Tarja Pesonen, johtavan sosiaalityöntekijän sijainen, sosiaalityöntekijä, p. 050 356 5567, tarja.pesonen(at)hyvaks.fi, Keski-Suomen hyvinvointialue, Perhehoitoyksikkö Koivikko
- Kaisa Saarelainen, sosiaalityöntekijä, p.050 570 3375, kaisa.saarelainen(at)hyvaks.fi, Keski-Suomen hyvinvointialue, Perhehoitoyksikkö Koivikko
- Perhehoitoyksikkö Koivikko https://www.hyvaks.fi/koivikko