Kun kevät etenee ja pyöräilijöitä alkaa näkyä taas enemmän liikenteessä, muistetaan kaikki pyöräilijän turvallinen ohittaminen.
Pidä 1,5 metrin turvaväli pyöräilijään ohittaessasi ja valitse turvallinen ohituspaikka!
Turvallinen tieliikenne syntyy siitä, että kaikki toimivat yhteisten sääntöjen mukaan.
Liikennesäännöt on hyvä tuntea, jotta niitä voi noudattaa. Liikenteen sujuvuuden ja oman sekä kanssaliikkujien turvallisuuden kannalta on tärkeää esimerkiksi pyöräillä aina joko pyörätien tai maantien oikeassa reunassa. Vauhtia tulisi olla vain sen verran, että ajaja pystyy ennakoimaan mahdollisesti eteen tulevat tilanteet.
Katujen ja maanteiden ylitykset kannattaa tehdä rauhassa ja tarvittaessa vaikka pysähtyä risteykseen tarkkailemaan muuta liikennettä. Erityisesti, jos kuuloon ei voi enää luottaa, pään pitää kääntyä risteystilanteissa riittävästi. Pyöräilijän tulee autoilijan tapaan myös viestiä aikeistaan esimerkiksi käännyttäessä.
Lain mukaan pyöräilijän tulee sopeuttaa nopeutensa olosuhteisiin ja noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta.
Eniten omaan turvallisuuteen satulassa voi vaikuttaa turhia riskejä välttämällä: ajoradalla ei kannata ajaa, jos valittavana on pyörätie tai -kaista, päihtyneenä ei pidä tarttua pyörää sarvista kuin taluutusmielessä eikä ostoksia tai käsilaukkua kannata kuljettaa ohjaustangossa.
Heiluva kassi menee helposti eturenkaan pinnojen väliin, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita. Pyörä kannattaakin varustella korilla tai pyöräilylaukuilla, jos tavaraa on tarkoitus kuljettaa mukana. Selkäreppukin toimii. Pyörän tarakalle kiinnitettävät laukut ovat pyörän hallittavuuden ja tasapainon kannalta paras ratkaisu, sillä niissä pyörän painopiste laskeutuu alemmas eivätkä ne kuormita ajajaa.
Pyöräily yhdessä lisää varmuutta ja turvallisuudentunnetta liikenteessä.
Sekä ajovarmuus että turvallisuudentunne liikenteessä kasvavat porukalla pyöräilemällä. Yhdessä pyöräillen voi turvallisesti kerrata tai opetella liikenteessä liikkumista, liikennesääntöjä ja ympäristön havainnointia sekä nauttia itsenäisen liikkumisen riemusta.
Jos siis kynnys lähteä liikenteeseen tuntuu isolta, pyöräily kannattaa aloittaa kaverin kanssa tai ryhmässä: kokeneemman peesissä pyöräileminen virkistää muistia turvallisen tielläliikkumisen perusteista, tutustuttaa reitteihin ja antaa varmuutta omaan ajamiseen jatkossa.
Mikäli liikennesäännöt eivät ole tuoreessa muistissa, niitä voi kerrata omatoimisesti esimerkiksi Pyöräliiton nettisivuilla.
UKK-instituutti muistuttaa, että pyöräily on sujuvaa ja turvallista, kun
- käytät pyöräillessä kypärää
- noudatat liikennesääntöjä esimerkiksi pyöräilemällä maantien tai pyörätien oikeassa reunassa
- ennakoit tulevia tilanteita hidastamalla ajoissa vauhtia ja varautumalla aina pahimpaan
- näytät selkeitä käsimerkkejä kääntyessä ja ajolinjaa vaihtaessa
- käytät asianmukaisia ajovaloja ja heijastimia hämärällä kelillä
- säilytät turvavälin muihin tiellä liikkujiin
- tarkistat silloin tällöin pyörän muttereiden ja ruuvien kiinnitykset ja muistat huoltaa pyörää säännöllisesti
- olet joustava, varovainen ja ystävällinen liikenteessä - tiellä liikkuminen on yhteispeliä.
Lähde: Pyöräliitto