Jari Hakola ennätyskunnossa Madeiralla

Liikunta ja urheilu
Kyyjärven Mediamyllärit ry
Aaro Toppinen

Hakolan Jarin kisaterveiset EM-maantiejuoksuista Madeiran Porto Santon Saarelta.

Kisaterveiset 17.-19.5. 2024

Kisat Pidettiin pienellä Porto Santon saarella,  jossa paikallisesti asuu reilu 5000 tuhatta ihmistä. Kisakeskuksena toimi Vila Baleira, jossa asui puolet saaren väestöstä. Majoitus osui huippupaikalle kohteesta 100 metrin päässä TIC:stä ja 150 metriä lähtö ja maalialueesta. 9 kilometriä pitkä kaunis heikkaranta oli myös ääressä. Osallistujamaita oli 22. Urhelijoita oli ilmoittautunut 424. Olin ainut osallistuja Suomesta. Kisat alkoi avajaisilla 16.5 illalla. Lipun kantoon en osallistunut, koska seuraavana aamuna oli 1. startti edessä klo 8.00. Avajaisia muuten kyllä seurattiin innokkaasti.

10 km:n kisa-aamu 17.5. oli sään puolesta aika hyvä n. 19-20 astetta ja pilvipoutainen keli, ei liian kuuma. Tuuli oli tosin kohtalainen. Kisareitti meni rantatietä 5km ja sitten samaa reittiä takaisin. Menomatkalla oli myötä tuulta, joten alkuvauhti oli aika reipasta puolimatkaan 18.08 väliajalla. Toinen puolisko sitten vastatuuleen, mutta sain sopivaa veto apua 45v. ranskalaiselta, mikä helpotti juoksua. Loppupuolisko menikin hyvin ja olin saada kisaa johtaneen portugalilaisen Americo Pereiran melkein kiinni jääden 2 sekunttia voittajalle. Kaikki oli pelissä, joten paremmalle hävisin.

Puolimaraton kisattiin 19.5. yhden välipäivän jälkeen. Mietin mitenkä olen ehtinyt palautua kympin kisasta, mutta ajattelin, että muilla kisa kumppaneilla sama ongelma. Tosin  muutama uusikin kaveri oli starttiviivalla. Puolikkaan kisaolosuhteet olivat ihan huippuluokkaa; vesisade loppui puoli tuntia ennen lähtöä, lämpötila 18 ja ei tuulta juurikaan. Lähdin tavoittelemaan hyvää suoritusta myös tästä kisasta, koska kymppi olin mennyt niin hyvin. Alkuvauhti oli taas reipasta n. 3.45 vauhtia, 5km mentiin 18.44 ja 10km 37.47. Tuntemukset kuitenkin puolimatkassa hyvät, vetoapua oli taas tarjolla Portugalin poikien toimesta. Viimeiset 3-4 km otti koville, mutta pystyin pitämään vauhdin täsmälleen yhta kovana kuin ensimmäisellä puoliskolla. Tulin maalin ajassa 1.19.32, jolla taas hopeaa, 16 sekunttia voittajalle hävinneenä. Voittaja oli sama kaveri kuin kympillä, Americo Pereira. Heti juoksun jälkeen maalissa Americon kanssa vaihdettiin ajatuksia kisasta ja onnittelin mestaria. Samalla tuli myös kutsu  Madeiran EM-kisoihin syksylle 2025. Americosta tuli näissä kisoissa hyvä kaveri.

Kilpailut menivät omalta osaltani tuloksellisesti nappiin, kunnon ajoitus sattui näihin kisoihin. Parhaat henkilökohtaiset saavutukset tulivat näistä kisoista. Kilpailut näin pienellä paikkakunnalla ei ollut huono kokemus: Paikka oli rauhallinen/ kaunis ja ihmiset mukavia. kisa järjestelyt menivät hyvin ja kisa reitti oli hyvä juosta/turvallinen ainoa hankaluus oli yhteydet kisa saarelle, koska lentokentästä huolimatta tänne ei juurikaan lennetty muuten kuin Madeiralta ja Lissabonista. Mekin vaimon kanssa tultiin kahdeksi yöksi koneella Madeiralle. Sieltä laivamatkalla 60 km 2,5 tunnissa Porto Santon saarelle ja sama toisinpäin paluumatkalla. Mukavat tunnelmat ja muistot jäivät näistä kisoista.

Lampimät kiitokseni portugalilaisille kisaisännille.

Teksti ja kuvat: Jari Hakola. Juttu julkaistu myös Ikiliikkujan kesäkuun 2024 numerossa.

Myllyn huomautus: Jarin seuraava suurkilpailu on pikapuolin Goteborgin MM-kisoissa, sitä ennen muutama "lämmittelykisa". Jäädään kuulolle ja mitalikahveja odottelemaan.