Kilometrikisaa 2024 on poljettu touko-kesä-heinäkuu = kolme kuukautta. Vielä on kaksi kuukautta jäljellä polkaista hyvää mieltä ja kuntoa itselleen. Poljettuja kilometrejä kannattaa jo viimeistään tässä vaiheessa kirjata järjestelmään!
Tämän kesän poljetut kilometrit olkoon sinulle kannustin seuraavaan kesään. Ja kesäisessä luonnossa polkeminen ei ole yhtään hassumpaa ajanvietettä.
Kuntasarjassa olemme heinäkuun aikana nousseet sijalle viisi (5). Hienosti menee ja matka jatkuu.
ps. Elokuussa MTB-matalankynnyksen yhteislenkit jatkuvat maanantaisin, lähtö klo 18. Tervetuloa niihin mukaan - ajetaan porukassa kilometrejä!
Mitä on pyöräilyn hyödyt?
Pyörivä liikerata pyörällä poljettaessa auttaa parantamaan nivelten liikkuvuutta. Pyöräily on erittäin nivelystävällistä ja se onkin usein sopivampi liikuntamuoto ihmisille jotka kärsivät nivelkivuista, sillä kehoon ei kohdistu yhtä suurta painetta tai kovia tärähdyksiä kuten juostessa.
Pyöräily harjoittaa lisäksi tasapainoa mikä taas kehittää keskivartalon tukea sekä kehon koordinaatiokykyä. Näin se vaikuttaa kehon tukilihasten vahvistumiseen, minkä taas on todettu vähentävän selän alueen ja erityisesti ristiselän kipuja.
Pyöräily vaikuttaa lopulta väistämättä ulkoisesti kehon olemukseen. Lihakset alkavat kasvaa ja erottua paremmin, jalat hoikistua ja vaakalukemat näyttää entistä kevyempää lukemaa. Ulkoisiin muutoksiin vaikuttaa toki paljolti se mitä suuhunsa pistää ja miten paljon tai millä tavalla pyöräilee.
Mitä lihaksia pyöräily kehittää?
Pyöräillessä etu reisilihakset, jotka ovat myös kehon suurimmat lihakset, ovat aktiivisimpina pohkeiden, pakaroiden ja selän lisäksi. Pyöräily vahvistaa myös lähentäjälihaksia, takareisiä ja leveää kantalihasta, vaikkei yhtä paljon kuin muita lihaksia.
Pyöräily saa ennen kaikkea reisi-, pakara- ja pohjelihakset kasvamaan ja vahvistumaan, mutta se vahvistaa myös selän tukilihaksia. Pyörän päällä tasapainoa joutuu ylläpitämään jatkuvasti, mikä vahvistaa näitä erityisesti ryhtiä ylläpitäviä selkälihaksia selkärangan molemmin puolin.
Jokainen pyörällä ajamaan oppinut varmaan muistaa sen tunteen kun ensimmäistä kertaa lähti ajamaan ilman apupyöriä. Nykyään sitä ei enää huomaa mikäli on tottuneempi pyöräilijä, mutta keskivartalo tekee edelleen töitä tasapainon ylläpitämiseksi. Seisoma asennossa ja ylämäkiin pyöräillessä myös pakarat joutuvat tekemään kovasti töitä.
Maastossa pyöräillessä joudutaan käyttämään entistä aktiivisemmin keskivartaloa ja käsiä vaihtelevien maastonmuotojen ja niiden yllättävien käänteiden vuoksi mitä tavallisessa maantiepyöräilyssä, mutta yleisestikin tukiranka on pyöräillessä usein aktiivisena ylläpitämässä tasapainoa. Samalla syvät vatsalihakset pääsevät myös toisinaan töihin.