Ruskaretkellä Lapissa

Meiltä ja muualta
Teksti ja kuvat: Olavi Vallivaara
Kyyjärven Mediamyllärit ry
Aaro Toppinen

Ruskaretkellä Lapissa

Perinteinen ruskaretki oli 12-15.9.2024. Matkaan lähdettiin Kyyjärven kirkon edestä J-P Uusisalon bussilla kohti nelostietä ja ensimmäistä etappia Kärsämäkeä.

32 innostunutta retkeilijää oli bussissa. Eniten oli karstusia, kyyjärveläisiä ja alajärvisiä sekä muutama muualta. Aamuhartauden piti rovasti Olavi Vallivaara. Matkalla laulettiin virsiä ja lauluja, kerrottiin erilaisia juttuja, pakinoita, runoja ja kertomuksia. Välillä verryteltiin aivoja tietokilpailussa.

Kärsämäen Juustoportissa nautittiin Kyyjärven-Karstulan POP pankin tarjoamat aamukahvit. Kemin Nesteellä syötiin lounas. Pellossa meillä oli kirkossa juhlallinen vastaanotto: Kyyjärven entinen kunnanjohtaja Eero ja Sinikka Ylitalo olivat meitä vastassa. Eero kertoi meille Pellon kunnasta, jonka johtajan virasta hän on hiljattain jäänyt eläkkeelle. Khra Simo Rundgren kertoi seurakunnan historiasta, esitteli kirkon ja piti hartauden. Eeron sisko lauloi ja säesti virret. Yhdessä joimme kirkon sivusalissa kahvit. Muonion Olostuntirilla nautimme päivällisen ja yövyimme.

Toisena päivänä ajoimme Muoniosta Songanmuotkaan, jossa pysähdyimme Sannan putiikissa. Sieltä matka jatkui Kaarresuvantoon, jossa nautimme lounaan ja katselimme joen yli Ruotsiin. Saanan juurella Kilpisjärvellä pysähdyimme hetkeksi. Matka jatkui Norjaan ja laskeuduimme Jäämeren rannalle Skibotteniin. Vuonojen rantoja seuraillen ja välillä monta kertaa tunnelin kautta tulimme pysähdyspaikalle, jossa nautimme hyvät kahvit.
Uusisalon autossa on hieno varustus kahvinkeitin, tarjoilupöytä ja kahvileivät leivoksineen juotiin kesäisen aurinkoisessa paikassa Norjassa. Lopulta saavuimme Finnmarkin läänin suurimpaan kaupunkiin Altaan. Ensiksi tutustuimme v.2013 rakennettuun Revontulikirkkoon. Se olikin sisältä kaunis. Kaupungin keskustassa kävelimme ennen päivällistä, joka oli kirkon vieressä olevassa Scandik hotellissa, jossa myös yövyimme. Herättyämme Norjassa söimme aamiaisen ja jatkoimme Altan vuonolle, joka on huikaiseva näky. Pysähdyimme kuvia ottamaan ja ihmettelemään Luojan tekoja. Altajoen rantaa seuraten tulimme Kautakeinon saamelaiskaupunkiin. Siellä pysähdyimme katsomaan kaunista punaista kirkkoa. Kautokeinossa on usein ollut hieno ruska, mutta ei tänä syksynä. Kuivuus oli pudottanut jo lehdet puista ja maaruskakaan ei ollut paljoa. Enontekiön kirkonkylän, Hetan, kautta ajeltua pysähdyimme Ounasjärven rantamille bussikahville. Matka jatkui Pallastunturin kautta Äkäslompoloon, jossa vietimme messua Pyhän Laurin kirkossa. Kirkon meille esitteli Kolarin seurakunnan palveluvastaava Eeva Koivuranta. Kirkkokahvit joimme kauniissa auringon paisteessa kirkon pihamaalla Annen ja Jari-Pekan avustajineen tarjoamina. Yllästunturin toisella puolella odotti päivällinen hotelli Sagassa, jossa myös yövyimme.

Viimeinen retkipäivä jatkui Ylläsjärveltä Kittilään ja sieltä Rovaniemelle. Kävimme Joulupukinmaassa ja joku käväisi itse Joulupukkiakin tapaamassa. Kävimme tutustumassa Rovaniemen kauniiseen kirkkoon ja erityisesti ihastelimme kaunista alttarifreskoa, joka on nimeltään “Elämän lähde”.
Kirkkokahvit joimme jälleen bussi kahvina kirkon parkkipaikalla. Kemijoen ylitimme Jätkänkynttilän kautta ja ajoimme Ranualle ja sieltä Pudasjärvelle, jossa nautimme päivällisen. Matkan viimeinen etappi oli Paavolan kirkko.
Ensin joimme voileipä- ja täytekakkukahvit seurakuntasalissa ja sen jälkeen siirryttiin kirkon puolelle. Raahen kappalainen, “Kyyjärven poika”, Markus Tuukkanen esitteli kirkon ja piti meille iltahartauden. Loppumatkalla oli arvonta.
Kaunis aurinkoinen sää suosi matkaamme, ruskaa ei paljoa nähty, mutta paljon kaunista luontoa. Ruskaretki järjestetään jälleen ensi vuonna 11- 14.9.2025, jos on lähtijöitä. 

Ilmoittautua voi keväällä Jari-Pekka Uusisalolle puh 040 034 5418 tai Olavi Vallivaara 050 3254700.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset