Neuvontaa ja tukea digiasiointiin tarjoavat jalkautuvat digihoitajat ovat toiminnan käynnistymisen jälkeen tavoittaneet runsaasti asukkaita ja yhteistyökumppaneita sekä lisänneet tietoisuutta digiasioinnin mahdollisuuksista. Digihoitajat ovat olleet aktiivisesti mukana tapahtumissa, järjestäneet infotilaisuuksia ja jalkautuneet terveysasemille eri puolilla Keski-Suomea. He ovat myös viestineet digiasioinnin teemoista sosiaalisessa mediassa.
– Jalkautumalla asukkaiden arkiympäristöihin olemme tehneet erilaisia digipalveluja keskisuomalaisille tutuiksi. Uskomme, että hyvät kokemukset digitaalisista palveluista kantautuvat asukkaalta toiselle. Ne kannustavat kokeilemaan vaihtoehtoisia asiointitapoja, jotka voivat jäädä käyttöön, kun ne huomataan hyödyllisiksi, kertovat jalkautuvat digihoitajat Anne-Maria Heino ja Katja Paananen.
– Kyyjärvellä digihoitajat järjestivät suurta kiinnostusta herättäneen infotilaisuuden sekä jalkautuivat terveysasemalle antamaan henkilökohtaista tukea digiasiointiin. On helppo ottaa uusi palvelu käyttöön, kun joku on vieressä rohkaisemassa ja tarvittaessa neuvomassa askel askeleelta, kertoo Kyyjärven vanhusneuvoston puheenjohtaja ja Keski-Suomen hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäsen Tuula Härkönen.
Asukkaiden lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat tietoa digipalvelujen kehityksestä sekä opastusta niiden hyödyntämiseen. Jalkautuvilta digihoitajilta saatu tuki on vahvistanut digitaalisten palvelujen asemaa osana jokapäiväistä työtä sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Monipuolinen yhteistyö auttaa tavoittamaan uusia asukasryhmiä
Jalkautuvat digihoitajat ovat tehneet yhteistyötä hyvinvointialueen eri ammattilaisten sekä kuntien, seurakuntien ja kolmannen sektorien toimijoiden kanssa. Nyt jalkautuvat digihoitajat ja osallisuuskoordinaattorit ovat yhdistäneet voimansa, jotta tuki tavoittaisi uusia asukasryhmiä, joille digiasiointi ei ole tuttua tai se koetaan haastavaksi.
– Mahdollisuuksia oppia digitaalisten asiointikanavien käyttöä pitäisi tarjota kaikille yhdenvertaisesti. Onneksi meillä Keski-Suomessa siihen on panostettu jalkautuvien digihoitajien avulla, iloitsevat osallisuuskoordinaattorit Sonja Essel ja Olli Karola.
Järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö on merkittävässä roolissa uusien asukasryhmien tavoittamiseksi ja heidän digiosallisuutensa edistämiseksi. Yhdessä hyvinvointialueen osallisuuskoordinaattoreiden kanssa käynnistettiin alkusyksystä yhteistyö vieraskielistä ja monikulttuurista väestöä edustavan Paremmin Yhdessä ry:n ja romaniyhteisöä edustavan JyväsRoman kanssa.
– Vieraskielisen väestön ja romanien digiosallisuuden kehittäminen on sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta merkityksellistä. Digiosallisuus kuuluu kaikille, Essel sanoo.
Helmikuusta asti toimineet jalkautuvat digihoitajat ovat luoneet hyvän pohjan digiosallisuuden edistämiselle Keski-Suomessa. Heidän määräaikaisen tehtävänsä päättyessä vuoden lopussa on tärkeää, että digiasioinnin tuen jatkomahdollisuuksista keskustellaan eri toimijoiden kanssa.
Lisätietoja:
- Anne-Maria Heino, jalkautuva digihoitaja, p. 050 316 8661, anne-maria.heino(at)hyvaks.fi
- Katja Paananen, jalkautuva digihoitaja, p. 040 167 8642, katja.paananen(at)hyvaks.fi
- Sari Nurmivaara, palvelupäällikkö, p. 050 473 1118, sari.nurmivaara(at)hyvaks.fi
- Sonja Essel, osallisuuskoordinaattori, 050 478 5108, sonja.essel(at)hyvaks.fi