Kehitysvammaisen lapsen, nuoren tai aikuisen tarvitsemaa huolenpitoa ja tukea voidaan tarjota perhehoitona joko perhehoitajan kodissa eli perhekodissa tai hoidettavan omassa kodissa. Perhehoitajia tarvitaan esimerkiksi omaishoitajien vapaapäivien mahdollistajiksi tai tukemaan vammaisen henkilön kotona asumista. Pitkäaikaisessa perhehoidossa vammainen henkilö muuttaa asumaan perhehoitajan kotiin yhdeksi perheenjäsenistä. Hoito perustuu hyvinvointialueen kanssa tehtävään asiakaskohtaiseen toimeksiantosopimukseen.
Perhehoito voi olla osavuorokautista, lyhytaikaista tai pitkäaikaista. Perhehoitaja voi toimia myös sijaishoitajana. Sijaishoitaja mahdollistaa pitkäaikaisen perhehoitajan vapaan.
Valmennukset antavat harkinta-aikaa ja eväitä perhehoitajuuteen
Kaikki perhehoitajat valmennetaan tehtäväänsä. Perhehoitajana toimiessaan perheet saavat tehtäväänsä tukea ja koulutusta. Perhehoitajalta edellytetään aikaa, halua ja kykyä kiintyä lapseen, nuoreen tai aikuiseen sekä yhteistyökykyä toimia heidän läheisverkostonsa ja viranomaisten kanssa. Perhehoitajille maksetaan palkkiota ja kulukorvausta.
Monella Keski-Suomen hyvinvointialueen nykyisistä perhehoitajista on hoitoalan tausta, mutta se ei ole edellytys perhehoitajana toimimiselle. Perhehoitaja on ensisijaisesti hyvän arjen asiantuntija.
– Perhehoitajan kanssa asiakas esimerkiksi ulkoilee, leikkii, laittaa yhdessä ruokaa, lukee lehtiä. Toki perhehoitaja antaa tarvittavan tuen esimerkiksi asiakkaan siirtymisissä, ruokailuissa ja wc-käynneillä. Lyhytaikaisessa perhehoidossa lapsella ja nuorella on mahdollisuus myös kaverisuhteisiin, kuvaa perhehoidon koordinaattori Merja Korpela hyvinvointialueelta.
Kehitysvammaisten henkilöiden uusien perhehoitajien valmennus alkaa tiistaina 18.2. Jyväskylässä. Perhehoitoliiton mallin mukaan toteutettava valmennus koostuu seitsemästä lähitapaamisesta. Tapaamiset ovat iltaisin ja kestävät kolmen tuntia kerrallaan. Ennakkovalmennus jatkuu huhtikuulle saakka.
– Valmennukseen osallistuminen ei vielä sido osallistujaa aloittamaan perhehoitajana. Valmennuskertojen väleissä työstettävät kotitehtävät auttavat pohtimaan omaa elämänhistoriaa, nykytilannetta ja valmiuksia työn aloittamiselle. Jokainen tekee työtä oman persoonansa kautta. Yhteistyökykyä ja sosiaalisuutta tarvitaan sekä tietysti oman perheen hyväksyntää, sillä perhehoito on koko perheen juttu, muistuttaa hyvinvointialueen perhehoidon koordinaattori Taina Hämäläinen.
Hakuaika 18.2 alkavaan valmennukseen päättyy 31.1.
Valmennukseen haetaan hakulomakkeella, jonka voi pyytää perhehoidon koordinaattoreilta. Heiltä saa myös lisätietoa.
Lisätietoja:
- perhehoidon koordinaattori Taina Hämäläinen p. 044 459 6160, taina.t.hamalainen@hyvaks.fi, Keski-Suomen hyvinvointialue
- perhehoidon koordinaattori Merja Korpela p. 050 410 0982, merja.korpela@hyvaks.fi, Keski-Suomen hyvinvointialue
- Perhehoidon verkkosivu