Tähtitaivas helmikuussa 2025

Luonto ja ympäristö
Jussi Halttunen, Kyyjärven kameraseura ry
Kyyjärven Mediamyllärit ry
Jussi Halttunen
Orionin iso kaasusumu M42 kuvattu 80 minuutin valotuksella
Orionin iso kaasusumu M42
Orionin hevosenpääsumu 2 tunnin valotus
Orionin hevosenpääsumu B33

Tähtitaivas helmikuussa 2025

Ryhdyn pitämään kuukausittaista kolumnia tähtitaivaan ilmiöistä, joita voi katsella paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Harrastan itse aktiivisesti taivaankappaleiden valokuvaamista. Tähtisumujen, galaksien tai aurinkokuntamme planeettojen, kuun ja auringon kuvaaminen on kiehtova ja palkitseva harrastus. Sitä voi suositella kaikille.

Helmikuussa tarjoutuu hyvät mahdollisuudet havainnoida talvisen taivaan hienoimpia kohteita, kun taivas on pilvetön ja kirkas. Kaikille tuttu Orionin tähtikuvio Etelän taivaalla sisältää kaksi avaruuden upeinta tähtisumua. Orionin iso kaasusumu M42 on hieno ja helposti löydettävä kohde Orionin vyön alapuolella olevassa "Väinämöisen viikatteessa". Se näkyy komeasti kiikarilla ja siitä on helppo ottaa kuva kameran ja teleobjektiivin tai kaukoputken avulla. Hieman ylempänä vyön itäreunassa on kuuluisa Hevosenpääsumu B33, joka ei erotu paljaalla silmällä, mutta siitä saa erinomaisia kuvia digitaalikameralla ja pitkällä valotuksella. 

Helmikuun 20. päivä ja viikko sen jälkeen taivaalla on näkyvissä harvinainen 7 planeetan suuri konjunktio. Kaikki maapallolta näkyvät aurinkokuntamme planeetat ovat helmikuun viimeisen viikon ajan ilta yöstä komeassa rivissä Etelän suunnalla. Merkurius on alhaalla lännessä auringon laskun jälkeen ja sen jälkeen näkyvät kirkas Venus ja himmeämpi Saturnus melko alhaalla lounaassa. Sitten pieni sininen Uranus ja vihreä Neptunus etelässä. Lopuksi näkyy kirkas Jupiter korkealla kaakossa ja viimeisenä punainen planeetta Mars idän suunnalla. Neptunus ja Uranus näkyvät kiikarilla ja muut paljain silmin. Kannattaa seurata tätä upeaa planeettojen riviä ja harvinaista tapahtumaa ja yrittää tunnistaa planeetat.

Taivaankappaleiden tarkastelua varten kannattaa ladata älypuhelimeen jokin tähtikarttaohjelma. Itse käytän Ursa.fi sivustolta ladattavaa ilmaista tähtikarttasovellusta. Toinen hyvä on englanninkielinen stellarium.org ohjelma. Myös se on vapaasti ladattavissa.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset