NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Päämajan rintamaviihde 1941-1944Päämajan rintamaviihde 1941-1944

Päämajan rintamaviihde 1941-1944

1.11.2014 Juttuvinkki/ Raimo Salo / kuvat: SA-arkisto

Suomen eturivin taiteilijat kiersivät esiintymässä sotatoimialueilla.

Talvisodan ja välirauhan ajan taustaa

Talvisodan aikana rintamaviihdettä ei ollut ja 7.12.1939 sisäasiainministeriö kielsi julkiset huvit ja mm. tanssien järjestäminen oli kiellettyä. Radiossakin soitettiin vain tummasävyistä musiikkia ja luettiin kansanhuollon tiedotuksia. Talvisodan jälkeen kaikenlaisen viihteen vähäisyyttä arvosteltiin julkisesti. Syksyllä 1940 Mannerheim antoi Sosiaalidemokraattien järjestöpäällikkö Kalle Lehmukselle tehtävän suunnitella viihdytystoiminta sodan jatkumisen varalta. Kevättalvella 1941 alkoivat suuret Asemiesillat suorina radiolähetyksinä.

Kun Jatkosota 25.6.-41 alkoi, perustettiin Valtion tiedotuslaitoksen viihdytysosasto, joka saman vuoden marraskuussa liitettiin Päämajan organisaatioon. Nimeksi tuli hieman myöhemmin Puolustusvoimien viihdytystoimisto. Sodan jatkuessa perustettiin myös rintamaradioita, joita olivat mm. Kannaksen radio kuuluttajana Olavi Virta, Aunuksen radio kuuluttajana Kauko Käyhkö ja Maaselän radio kuuluttajana Tapio Rautavaara.

Ensimmäinen sotatoimialueelle suunntaava viihdytyskiertue starttasi teatterinjohtaja-näyttelijä Aku Käyhkön johdolla Helsingistä 16.7.2941, minne se suuntasi, siitä ei ole kirjoittajalla tietoa.

Kova kysyntä

Usein sanotaan että on "myyjän markkinat" ja tässäkin tapauksessa kysyntä oli tarjontaa paljon suurempaa asemasotavaiheessa. Tarjosihan viihdekiertue tuulahduksen siviilistä ja naiskauneus oli sotaoloissa harvinaista herkkua. Etulinjan sotilaat eivät aina päässeet esityksiin sopivien tilojen puutteessa, mutta rakennettiin "valistusparakkeja", joihin mahtui kerralla isompi joukko katsomaan esitystä. 

Esiintyjät

Keitä olivat esiintyjät? He olivat laulajia, muusikoita, tanssijoita, taikureita, ilveilijöitä, stand-up koomikkoja ja jopa taitovoimistelijoita.

Einari Ketola esitti korpraali Möttöstä kommelluksineen ja Aku Korhonen Lapatossua "ikävantorjuntapatterinsa" kanssa.

Rintamaoloissa oli unohtumaton elämys nähdä elävinä suuret tähdet kuten esimerkiksi Tauno Palo, Ansa Ikonen, Eine Laine , Emmi Jurkka, Harmony Sisters ja Georg de Godzinsky, jonka kappale Äänisen aallot sai ensiesityksensä Yleisradiossa 8.7.1942.

Kovia keikkoja

Kiertueet toimivat vaikeissa oloissa ja keleissä. Matka sotatoimialueelle saattoi kestää 2-3 päivää junalla, hevosella, häkäpönttöautoilla, jalkapatikassa ja loppumatka saatettiin naissolistia kantaa miesten käsivarsilla "kultatuolissa". Esiintymispaikkana saattoi olla Äänislinnan teatteri, mutta metsässä esiinnyttiin puulavalla, takahuoneena oli puiden väliin viritellyt hevosloimet, Naiset käyttivät vessana samanlaista riukua kuin sotilaatkin. Siiri Angerkoski kertoi erässä haastattelussa kuinka nämä keikat olivat taiteilijauran parasta antia kiitollisen yleisön takia.

Vieraita kunnasta ja tunnelmia

Eräs haastattelemani eteläpohjalainen veteraani kertoi, kuinka he saivat vieraaksi kunnanhallituksen ihmisiä. Sekin oli tavallaan viihdytystoimintaa, enemmän kuitenkin asiapohjalta. Kuntalaisten mukana jotkut saivat pienen paketin kotoa, mutta parasta oli kuulla oman kyläyhteisön kuulumisia. Lottana toiminut nainen kertoi kuinka esityksen jälkeen musiikki soi päässä monta päivää.

Kesä 1944

Kannaksen suurhyökkäyksen kehiittyessä viihdytystoiminta korvattiin valistuksella, jolla pyrittiin estämään väärät huhut sotatilanteesta. Joukoille jaettiin sanomalehtiä ja radioita. Aselevon jälkeen viihdytysjoukot purettiin ja taiteilijat kotiutettiin. Lapin sodassa ei viihdytystoimintaa ollut.

Sodan jälkeen

Sodan jälkeen viihdytyskiertueita arvosteltiin ja väitettiin niiden rapauttaneen armeijan taistelutahtoa. Kaikki esiintyjät olivat tehneet työnsä ilman minkäänlaista korvausta. Vasta 1988 myönnettiin Puolustusvoimien hopeinen laatta Harmony Sistersille, Eugen Malmstenille ja Esa Pakariselle viimeisenä joukkona "sodan aikana isänmaan hyväksi tehdystä työstä".

Lähteet; 

Maarit Niiniluodon haastattelu Helsingissä 2010
Veteraanien, rintamasotilaskotisisarien ja lottien haastattelut 2007-2013
Omat arkistot 
Puolustusvoimien kuva-arkisto; SA-kuvat 2 kpl
Yle-arkisto ja Yle Puhe ohjelmat 

Valokuvat 

SA-kuva; Tauno Palon ryhmä lähdössä Helsingistä viihdytyskiertueelle elokuussa 1941
SA-kuva; Tampereen työväen teatterin viihdytysryhmä Mainilassa syyskuussa 1941

Raimo Salo
Yliluutnantti evp.
Muusikko, tuottaja