Jouluhaasteen 17 luukku

Liikunta
17 luukku
Suuntaa kohti metsäpolkuja !

Vielä on muutama yö jouluaattoon. Tämä kalenteriluukku vie sinut metsään kävelylle. 

"Metsässä kulkeminen kohentaa sekä fysiikkaa että psyykkistä terveyttä. Stressi katoaa puiden sekaan, mieli rauhoittuu hiljaisemmassa äänimaisemassa ja koko ihminen rentoutuu. Verenpaine ja pulssi tasoittuvat, ja stressihormonin eritys vähenee. Metsäretken jälkeen keskittyy paremmin.

Metsän vaikutuksia on tutkittu esimerkiksi mittaamalla, miten aivot reagoivat stressiärsykkeisiin. Metsän myönteiset terveysvaikutukset saadaan helposti. Jo parikymmentä minuuttia – ja verenpaine laskee. Viisi minuuttia metsässä riittää kohottamaan mielialaa.

Kunnon metsä, jossa kuulee luonnon ääniä, on parempi rohto kuin rakennettujen viheralueiden luonto, joka on sekin hyvästä. Metsäannoksessa pätee sama kuin muussakin liikunnassa. Parantava vaikutus heikkenee, jos retkestä tulee kiireinen suoritus.

Metsä on matalan kynnyksen paikka: kynnyksiä ei ole ollenkaan, sen sijaan jalkoja joutuu nostelemaan yli risujen ja juurakoiden."

10 syytä miksi METSÄ tekee sinulle hyvää:

1. Kohentaa mielialaa

Metsäntutkimuslaitoksen selvityksen mukaan jo viiden minuutin oleskelu lähimetsässä parantaa mielialaa. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa metsän katselu ikkunasta riittää apean mielen piristykseksi, mutta toki mitä pidemmän aikaa metsässä vietät, sen pidempikestoisia vaikutuksetkin ovat. Metsäterapiaa on jopa alettu hyödyntämään lievästi masentuneiden hoidossa.

2. Lievittää stressiä

Metsätutkimuslaitoksen tutkimuksessa todettiin myös, että viiden tunnin kuukausittainen metsäannos vähensi selvästi koehenkilöiden stressiä. Metsä vaikuttaa ihmisen aivoihin elvyttävästi ja tutkimuksissa huomattiin, etteivät aivot reagoi metsässä stressiärsykkeisiin yhtä voimakkaasti kuin vaikkapa kaupunkiympäristössä. Voisiko etäpäivä metsässä tuoda uutta näkökulmaa kiperiin työpulmiin?

3. Rauhoittaa

Metsällä on selvästi rauhoittava vaikutus. Kävely hiljaisessa metsässä tyynnyttää mieltä sekä avaa aisteja. Tutkimuksissa onkin todettu metsän lieventävän muun muassa lasten tarkkaavaisuushäiriöitä. Japanilaiset taas ovat vakuuttuneita, että juuri metsän eteeriset tuoksut ovat mieltä tyynnyttäviä.

4. Laskee verenpainetta

Metsässä oleilu laskee verenpainetta. Säännöllinen, vähintään kahdenkymmenen minuutin kävely metsässä laskee verenpainetta niin, että siitä voidaan katsoa olevan merkittävää terveyshyötyä. Metsän tuoksut, maisema ja äänet laskevat sydämen sykettä, rentouttavat lihaksia ja alentavat verenpainetta. Säännöllinen kävelyhetki kannattaa yrittää ujuttaa osaksi jokaista päivää, jotta metsän terveysvaikutuksista saisi pysyvimmän hyödyn.

5. Ehkäisee allergioita

Kliinisen allergologian emeritusprofessori Tari Haahtelan ja hänen kollegoidensa tutkimuksen mukaan nopea kaupungistuminen on köyhdyttänyt mikrobiostoamme. Tämä saattaa yliherkistää elimistömme helpommin erilaisille tulehduksille. Kun mikrobikanta on suppea, elimistö asettuu herkästi puolustuskannalle ja saattaa olla jopa jatkuvasti pienessä tulehduskierteessä. Metsässä elimistö joutuu luonnollisesti kosketuksiin erilaisten mikrobien kanssa ja kehon vastustuskyky paranee itsestään. Esimerkiksi astmaatikkojen on tutkittu hyötyvän säännöllisistä metsäretkistä.

6. Saa vatsan toimimaan paremmin

Metsän mikrobeista on hyötyä myös sisäisesti. Syömällä marjoja ja sieniä saat elimistöön myös tärkeitä hyviä mikrobeja. Suolistossa metsän mikrobit ehkäisevät muun muassa tulehduksellisia suolistosairauksia ja parantavat elimistön vastustuskykyä.

7. On hyötyliikuntaa parhaimmillaan

Metsässä liikkuminen on monipuolista ja sen on todettu olevan siksi tehokkaampaa kuin esimerkiksi kuntosalilla treenaaminen. Metsässä liikkuminen onkin monen mielestä mielekkäämpää kuin vaikkapa jumppasalissa heiluminen – metsässä liikkuminen on kokonaisvaltaista ja sen terveyshyödyt tulevat kuin itsestään luonnosta nauttimisen oheistuotteena. Raitis ilma tehostaa liikunnan fysiologisia vaikutuksia. Metsää käytetäänkin nykyään osana esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen hoitoa.

8. Parantaa ihmissuhteita

Kiireinen arki on nykyään täynnä monenlaisia ärsykkeitä. Sosiaalinen media pakottaa meidät olemaan jatkuvasti saatavilla, tavoitettavissa ja vuoropuhelussa toisten ihmisten kanssa. Tauko kaikesta hälinästä tekee hyvää, ja mikä olisikaan parempi paikka paeta hetkeksi maailman hulinaa kuin tyynnyttävä metsä. Säännöllisten meditatiivisten metsähetkien on tutkittu selkeyttävän ajatuksia ja auttavan esimerkiksi parisuhdepulmien ratkaisemisessa.

9. Terävöittää aivot

Metsän on tutkittu vaikuttavan positiivisesti muistiin sekä aivojen oppimiskeskukseen. Esimerkiksi Suomessa ja Saksassa metsän positiivisia vaikutuksia hyödynnetään lasten varhaiskasvatuksessa. Erityisissä metsäpäiväkodeissa lapset oppivat liikkumaan luonnossa, mutta he hyötyvät isompina myös paremmista kognitiivisista taidoista. Säännöllisesti metsässä leikkivät lapset ovat myös ketterämpiä ja heillä on parempi tasapaino sekä koordinaatiokyky.

10. Parantaa unta

Reipas happihyppely tuoksuvassa metsässä on varma tapa saada hyvät yöunet. Metsän rauhoittavat tuoksut ja äänet sekä monipuolinen lihaksistoa rasittava kevytkin liikunta valmistelevat sekä mielen että kehon yöpuulle. Eipä ihme, että kesällä moni meistä haluaa nukkua ikkuna auki tai jopa pihalla riippukeinussa, luonnosta terveysvaikutuksia tankaten.

 

Aineisto: Aivoliitto

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tapahtuman tietoja

Tapahtuman kesto
12,0 tuntia
Järjestäjä
Kyyjärven kunta

Tulevia tapahtumia

Kyyjärven Pappila
kyyjärven kirkko ja seurakuntasali
kyyjärven seurakuntasali
kyyjärven kirkko ja seurakuntasali
Alajärven Monitoimihalli