NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Erkki Kaltiainen saateltiin haudan lepoonErkki Kaltiainen saateltiin haudan lepoon

Erkki Kaltiainen saateltiin haudan lepoon

4.1.2014 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Erkki Hannu Kaltiainen siunattiin lauantaina 4.1.2014 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa.

Erkki Hannu Kaltiainen syntyi 3.7.1944 Iida ja Väinö Kaltiaisen perheen vanhimpana lapsena. Hän varttui lapsuudenkodissaan Kyyjärven "Vainiossa" sisarustensa  Matin, Riittan ja Sallin kanssa. Hän kävi koulun Kyyjärvellä. Hän oppi maataloustyöt jo pikkupojasta lähtien auttaessaan sotainvalidi isäänsä. Vanhempien luopuessa tilanpidosta ja sisarusten lähdettyä maailmalle Erkki jäi hoitamaan kotitilaa.

Avioliittoon Erkki vihittiin Seijan kanssa kesällä 1967. Avioliitosta syntyi Timo Juhani. Yhdessä Seijan kanssa asuttiin ja hoidettiin kotitilaa. Kohennettiin ja rakennettiin uutta. Siinä rinnalla hoidettiin Erkin vanhemmat kotona ja tietysti oma poika Timo. Aluksi jatkettiin lehmäkarjan pitoa siihen saakka, kun tuli ikävä onnettomuus ja navetta paloi. Sen jälkeen rakennettiin emakkosikala, joka oli Kyyjärvellä uutta 1970-luvulla. Tuotannon muutos onnistui hyvin. Seijan hoitaessa emakot tunnollisesti Erkillä riitti aikaa konehommiin. Hän talvella oli metsätöissä, ajoi puita ja teki traktoritöitä myös naapureille. Erkki hoiti Kyyjärvellä kaivojentyhjennykset. Erkki oli luonteeltaan ahkera ja ripeä. Kun häntä pyysi töihin tai apuun, siinä samassa hän oli paikalla.

Hyvästä emakkokannasta huolimatta Erkki jäi luopumistukieläkkeelle 2000-luvun taitteessa. Maataloudessa alkanut rakennemuutos vaikutti Seijan ja Erkin päätökseen. Eläkkeellä ollessaan Erkillä jäi aikaa mieliharrastukseen kalastukseen ja metsästykseen. Suomenpystykorva oli Erkin uskollinen kaveri metsällä ja kävelyretkillä. Yhdessä Seijan kanssa eläkepäivillä marjastettiin ja tehtiin puutarhatöitä. Kolme vuotta sitten Erkki sairastui vakavasti. Elämänhalu oli voimakas ja niin hän sai tervehtyä. Sairauden aikana hän ei halunnut jäädä kotiinsa voivottelemaan kohtaloaan, vaan jatkoi Seijan tuella metsästys- ja kalastusharrastusta. Ei haitannut, että oli rollaattori mukana ja järven rantaan pääsi mukavasti mönkijällä. Katrin ja Timon perhe oli Erkille tärkeä ja lastenlapset rakkaita. Viimeisen kerran Erkki lähti kodistaan joulukuun 18.päivä kalakaverinsa kanssa joulukaloja onkimaan. Erkin päivät täyttyivät samana aamuna liikenneonnettomuuden kautta Alajärvellä. Erkkiä jäivät kaipaamaan Seija puoliso, Timo ja Katri sekä lapsenlapset Matilda ja Henriikka, sisarukset perheineen, läheiset ja monet ystävät.

Uudenvuodenaattona Erkki palasi viimeisen kerran kotiinsa arkussa ja Vainion pihamaalla läheiset ja ystävät hyvästelivät hänet saattohartauden merkeissä. Siunauksen kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttori Minna Erkkilä ja suntio Alpo Noponen. Muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa. Khra Olavi Vallivaara piti muistopuheen ja hän luki adressit yhdessä Timo Kaltiaisen kanssa. Yhdessä laulettiin Seijan valitsemia tuttuja virsiä.