NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Valtuusto ja yrittäjät luokkaopetuksessa Kumpulan koulullaValtuusto ja yrittäjät luokkaopetuksessa Kumpulan koululla

Valtuusto ja yrittäjät luokkaopetuksessa Kumpulan koululla

22.5.2014 Kyyjärven kunta / Eero Ylitalo

Kumpulan perinteikäs koulumiljöö tarjosi innostavat puitteet kunnanvaltuuston ja Kyyjärven yrittäjien yhteiselle iltakoululle, jossa teemana oli kotikunnan elinkeinotoiminnan kehittäminen ja yleisen elinvoimaisuuden vahvistaminen. Kunnanvaltuusto oli paikalla lähes täysilukuisena. Kyyjärven Yrittäjät olivat kunnan kutsun mukaisesti lähettäneet koulunpenkille neljä hallituksen jäsentä.

Mahtavien puitteiden lisäksi "iltakoululaisia" hemmoteltiin myös maukkailla tarjoiluilla. Kumpulan kylän ahkerat naiset olivat laittaneet pöydät koreiksi ja sitä täydensi kunnanvaltuuston puheenjohtajan Johanna Humalajoen leipoma kakku. Johanna on hiljattain valmistunut Kuntaliiton järjestämästä vaativasta puheenjohtajakoulutuksesta ja hän halusi työlään urakan päätteeksi tarjota osallistujille kakkukahvit. Onnittelut Johannalle vielä kerran hienosta suorituksesta.


Iltakoulun sisältö rakennettiin siten, että ensin ryhmissä tarkasteltiin Kyyjärven nykytilaa. Mitä mahdollisuuksia, mitä uhkia? Entä vahvuuksia tai heikkouksia? Isoille fläppitauluille kertyi paljon asioita, joihin me itse kukin yhdessä tai erikseen voimme vaikuttaa, mutta toki myös sellaisia tekijöitä jotka ovat meistä riippumattomia. Varsin yhtenäinen mielipide oli kuitenkin, että vaikka on uhkia ja heikkouksiakin, niin kuitenkin myös selkeitä vahvuuksia ja mahdollisuuksia. Haasteena on se, että me emme kykene riittävästi nostamaan niitä esille kuntamme ulkopuolelle. Ei riitä että me itse tiedostamme ne.


Koulun toisella tunnilla suunnattiin katseet tulevaan ja pohdittiin miltä Kyyjärvi näyttää ja mitä se tarjoaa asukkailleen vuonna 2020. Lukuisissa puheenvuoroissa nostettiin esille huoli kunnan väestökehityksestä. Nähtiin, että aktiivinen elinkeinopolitiikka ja työpaikat eivät yksistään riitä, vaan kunnassa tulee olla tarjolla myös tasokkaita asuntoja ja laadukkaita tontteja halukkaille. Osallistujien mielestä emme ole kyenneet hyödyntämään riittävästi kaunista järveämme asunto- ja virkistystoiminnoissa. Liikuttavan yksimielisiä oltiin, että rantatontteja tulee kunnan alueella saada entistä enemmän kaavoitettua asuntokäyttöön, ja rantaviivaa raivaamalla saada järvi näkyville. Venesatama nykyisellään nähtiin keskeneräisenä ja karuna.


Kauppakeskus Paletin kehittäminen keskustelutti myös koululaisia. Elintarvikekaupan monipuolisempaan tarjontaan toivottiin konkreettisia toimenpiteitä, samoin kuin Paletin palvelutarjonnan monipuolistamiseen. Voisiko iltakäyttöä lisätä? Olisiko yksityisten lääkäri/hoivapalvelujen saaminen Palettiin mahdollista? Miten kunnantoimiston sijoittuminen Palettiin vaikuttaisi kuntakuvaan?


Kaiken kaikkiaan keskiviikkoillasta kului iltakoululaisilla kolmisen tuntia. Loppupuheenvuoroissa luonnollisesti tiedostettiin, että yhden illan kokoontumisella ei kaikkiin haasteisiin pystytä vastaamaan eikä ratkaisuja löytämään. Tapaaminen koettiin kuitenkin tanakaksi ensimmäiseksi askeleeksi, ja on tärkeää että matkan jatkumiseksi otetaan lisää askeleita.
Seuraava askel sovittiin otettavaksi heti kesälomakauden jälkeen elokuussa, jolloin pureudutaan entistä konkreettisemmin asioihin joilla yhdessä voimme vaikuttaa siihen, että Kyyjärvellä on hyvä elää ja asua myös tulevaisuudessa.
Mottona on edelleen "Meillä on hyvä, mutta pyrimme parempaan!"