NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Valmennus opiskeluelämäänValmennus opiskeluelämään

Valmennus opiskeluelämään

26.5.2014 4H TET-jaksolainen Sofia Tallila 9.lk

Ysit pohtivat tulevan opiskeluelämän haasteita.

Meille yseille annettiin mahdollisuus saada valmennusta opiskeluelämään muutamalla tunnilla. Ensimmäisellä tunnilla suunnittelimme mitä käsiteltäisiin seuraavilla tunneilla ja meille myös kerrottiin alustavasti esim. verokortista, suuremmasta vastuun ottamisesta ja siitä, minkälaista tulee olemaan opiskelu syksyllä vieraassa koulussa.

Toisella tunnilla menimme ATK-luokkaan katsomaan opiskelulaitosten sivuille mitä kaikkea pitäisi itse hankkia kouluun ja mitä kaikkia tukia saisimme. Selvitimme myös minkä ikäisenä saamme opiskelutuen, asumislisän ja saako koulumatkatukea päivittäisillä vai viikoittaisilla koulumatkoilla.

Kolmannella tunnilla jakauduimme ryhmiin, missä kiersimme viisi eri pistettä, jossa oli viisi eri aihetta: harrastukset, talous & rahan käyttö, opiskelu, uni & ruoka ja kaverit & sosiaaliset suhteet. Mielestämme tärkeitä asioita aiheisiin liittyen olivat: harrastuksien hankinta, itsensä sivistäminen, liikunta, itsetehty ruoka, töiden tekeminen, tuet, käytettyjen lukiokirjojen ja tavaroiden ostaminen, opiskeluun panostaminen, positiivinen ajattelu, lautasmalli, säännöllinen unirytmi, yhteydenpito vanhoihin ystäviin ja myös tutustuminen uusiin ihmisiin, olla oma itsensä ja ottaa myös välillä rennosti.

Neljännellä tunnilla Uusisalon Jaakko tuli kertomaan meille yrittäjyydestä ja sen hyvistä, kuin huonoista puolista. Jaakko kertoi meille mielenkiintosia näkemyksiä yrittäjyydestä ja hyviä syitä ryhtyä yrittäjäksi: yrittäjyys on elämäntapa ja positiivinen mielentila, hallitset itse työelämän riskit, voit toteuttaa itseäsi haluamallasi tavalla ja voit toimia yhdessä muiden yrittäjien kanssa.

Valmennus opiskeluelämään huipentui splättiksen, eli paintballin pelaamiseen Kyvyn montulla Oikarilla. Pelaamisen jälkeen paistoimme makkaraa ja vaahtokarkkeja nuotiolla ja nautimme kauniista päivästä. Valmennus oli erittäin hyödyllinen, saimme tietää paljon uusia asioita ja mietittyä porukalla miten säästetään rahaa erilaisin keinoin.

Valmennus annettiin yhteistyössä koulun, kasvatusohjaajan, 4H:n ja osittain myös etsivä nuorisotyön ja työpajaohjaajan kanssa.

Valmennuksen jälkeen Kata tuli vielä pitämään meille ajokortti työelämään -kurssin, jossa käsittelimme työnhakua ja asiakaspalvelua. Saimme myös tehdä ihan itse omat CV:t. Aikaa oli vain kolme tuntia, mutta sisältö oli silti hyvä ja tehokas. Näillä eväillä on hyvä lähteä kesälomalle!