NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kyyjärven Rauhanyhdistyksellä on juhlavuosiKyyjärven Rauhanyhdistyksellä on juhlavuosi

Kyyjärven Rauhanyhdistyksellä on juhlavuosi

26.5.2014 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Kyyjärven Rauhanyhdistys ry täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Juhlat aloitettiin muistelu-illalla lauantaina 17.5.2014.

Muisteluillan tervehdyssanat lausui Timo Noponen, joka toimi illan juontajana. Alkurukouksen piti khra Olavi Vallivaara, joka samalla kertoi vanhoillislestadiolaisuuden vaiheista Kyyjärvellä ennen paikallisyhdistyksen perustamista. Lestadiolaisuuden alkuna pidetään ruotsalaisen papin Lars Leevi Laestadiuksen uskoontuloa ja sen jälkeisten suurten herätysten syntymistä Pohjois-Ruotsissa 1840-luvulla. Laestadius ei itse keksinyt mitään uutta uskontoa, vaan ruotsalainen "Lapin Maria" johdatti hänet evankeliumin vastaanottamiseen ja Raamatun mukaiseen uskoon. Liike levisi nopeasti Pohjois-Suomeen, Norjaan ja siirtolaisten mukana Amerikkaan. Kyyjärvelle tiettävästi lestadiolaisuus tuli v.1919. Seuroja pidettiin aluksi Ohramäessä, sittemmin Kumpulassa, Saunakylässä ja Oikarilla. Myöhemmin Vehkaperällä, Noposenahossa ja kirkolla. Oma yhdistys perustettiin Kyyjärvelle 24.8.1964. Kirkkoherra Paavo Sillanpää kutsui tuona päivänä koolle perustavan kokouksen.

Rauhanyhdistyksen 50-vuotistaipaleesta kertoi sanoin ja kuvin Paula Sauramäki. Hänen isänsä Onni Kirvesmäki oli pitkään yhdistyksen puheenjohtajana. Salme Tanskanen esitti runon ja muisteli lapsuutensa seuroja, perheen vaiheita ja kirkon rakentamista. Kyyjärven seurakunnan ja rauhanyhdistyksen välillä on ollut hyvä yhteistyö. Kansankirkko on ollut aina lestadiolaisille tärkeä. Sen viroissa ja luottamustehtävissä on haluttu vaikuttaa ja pitää esillä uskonpuhdistuksen kalliita lahjoja. Taina Linna muisteli seuroja Kyyjärvellä nuoruutensa päivinä. Paikalla oli mukana yksi yhdistyksen perustajajäsen, Heikki Noponen, joka on toiminut myös puheenjohtajana.

Lapset ja miehet lauloivat sekä yhdessä laulettiin tuttuja seuralauluja, joita aikaisemmin usein seuroissa laulettiin. Loppurukouksen piti Lauri Tuukkanen. Illan päätteeksi nautittiin tarjoilusta seurakuntasalin puolella.

Kyyjärven Rauhanyhdistyksen 50-vuotisjuhlat on sunnuntaina 17.8.klo 10 Kyyjärven kirkossa. Tervetuloa!

Kuvat: Jaakko Koskelo